Filipínčania sa po zemetrasení a hrozbe cunami vracajú do svojich domovov

TA3, TASR
1.9.2012 08:42

Desaťtisíce ľudí sa dnes vrátili do svojich domovov v strednej časti Filipín, ktoré v piatok zasiahlo silné podmorské zemetrasenie s magnitúdou 7,6, hroziace vznikom ničivých vĺn cunami.

Úrady, ktoré bezprostredne po zemetrasení nariadili evakuáciu obyvateľov do vyššie položených oblastí, už varovanie pred cunami odvolali.Zemetrasenie, s epicentrom 146 kilometrov od mesta Guiuan na pobreží ostrova Samar, si vyžiadalo jednu obeť a spôsobilo aj menšie materiálne škody. Na juhofilipínskom ostrove Mindanao zomrela pod troskami domu, ktorý nevydržal otrasy zeme, 54-ročná žena; jej päťročného vnuka hospitalizovali so zraneniami.


Viacerým mestám v strednej a južnej časti Filipín otrasy zeme prerušili dodávky elektriny. "Vyslali sme technikov a odborníkov, aby preskúmali cesty, mosty a statiku verejných budov," uviedol agentúre Reuters guvernér provincie Východný Samar s tým, že úrady už neočakávajú ďalšiu hrozby a sústreďujú sa na odstraňovanie škôd.


Ľudia nahlasovali poškodené mostné konštrukcie, cesty a budovy škôl. Varovanie pred vznikom prívalových vĺn cunami vydalo Tichomorské centrum varovania pred cunami so sídlom v Miami nielen pre Filipíny, ale i Japonsko, Indonéziu, Taiwan, Papuu-Novú Guineu a americký štát Havaj.


Východný Samar patrí medzi najchudobnejšie oblasti Filipín. Takmer 90 percent obyvateľov tohto riedko zaľudneného ostrova žije na pobreží. Väčšina tamojších budov má jedno až dve poschodia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok