Na veľvyslanectve Ekvádoru ostanem možno rok, tvrdí Assange

TASR, TA3
31.8.2012 11:49

Julian Assange, zakladateľ webovej stránky WikiLeaks, si podľa vlastného očakávania počká šesť mesiacov až rok na dohodu, na základe ktorej slobodne odíde z ekvádorského veľvyslanectva v Londýne.

Dúfa tiež, že Švédsko stiahne vyšetrovanie vedené voči nemu, uviedol v rozhovore odvysielanom vo štvrtok.
Bývalý počítačový hacker sa ukrýva na ambasáde už vyše dva mesiace v snahe vyhnúť sa vydanie do Švédska, kde ho chcú vypočúvať v súvislosti s obvineniami dvoch žien zo znásilnenia a sexuálneho útoku. Jeho prípad vyvolal diplomatický spor medzi Britániou a Ekvádorom, ktorý mu udelil politický azyl.

Rozhovory o osude Assangea obnovili obe krajiny tento týždeň. Ekvádorská vláda uviedla, že vníma optimisticky možnosť dohody s Londýnom, v ktorej by Assange dostal záruky, že ho zo Švédska nevydajú ďalej do USA.
Ekvádor pri udelení azylu tento mesiac argumentoval obavami, že Assangeovi by v Spojených štátoch hrozila žaloba za zverejnenie tisícov tajných amerických diplomatických dokumentov jeho stránkou WikiLeaks.

"Myslím si, že situácia bude vyriešená diplomaciou... Švédska vláda by mohla prípad odvolať. Myslím si, že to je najpravdepodobnejší scenár," povedal Assange pre ekvádorskú televíziu Gama. "Myslím si, že to bude vyriešené za šesť až 12 mesiacov," dodal v interview nahratom skôr v priebehu týždňa na veľvyslanectve.

Británia zdôrazňuje, že je právne viazaná vydať Assangea do Švédska a že neumožní 41-ročnému Austrálčanovi opustiť ambasádu a odcestovať do juhoamerickej krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok