SDKÚ chce prezidentského kandidáta, ktorý je schopný poraziť Smer

TASR
30.8.2012 17:07

Rokovania o prezidentskom kandidátovi by sa mohli začať intenzívnejšie na jeseň. Zhodujú sa na tom zástupcovia viacerých pravicových strán. SDKÚ-DS bude presadzovať takého kandidáta na prezidenta, ktorý má šancu poraziť kandidáta Smeru-SD.

SDKÚ chce prezidentského kandidáta, ktorý je schopný poraziť Smer
SITA

"Musí to byť kandidát, ktorý vie nielen zviesť súboj, ale ho aj vyhrať," povedal pre TASR predseda klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. O menách hovoriť nechce. "Má to byť slušný, schopný, morálne spôsobilý človek, ktorý má na to poraziť kandidáta Smeru. Takého bude presadzovať SDKÚ-DS," zdôraznil. O tom, či na to má expredseda KDH a Národnej rady SR Pavol Hrušovský, Kaník nešpekuluje.

Hrušovský sa spomína ako možný kandidát KDH. Kresťanskí demokrati sa však podľa šéfa ich klubu Pavla Abrhana zatiaľ nerozhodli, či postavia vlastného kandidáta. Abrhan by bol rád, keby k rozhodnutiu prišlo do konca septembra. Po dohode v KDH by mali podľa jeho slov nasledovať rokovania s ľudovou platformou KDH, SDKÚ-DS a Mostu-Híd a zvyškom opozície.

Predseda klubu SaS Juraj Miškov zdôraznil, že skôr ako o menách treba hovoriť o kritériách na kandidáta, za ktorého sa bude SaS ochotná postaviť. Je podľa neho otázne, či to má byť stranícky kandidát, alebo niekto mimo politických strán. Aj o tom bude SaS hovoriť na rokovaní Republikovej rady začiatkom septembra. Až po vyjasnení si kritérií a iných otázok možno podľa Miškova hovoriť o kandidátovi aj s inými stranami.
V súvislosti s SaS sa ako možný kandidát spomína finančník a zakladateľ Dobrého Anjela Andrej Kiska. Galko pre TASR povedal, že ak Kiska do volieb pôjde ako občiansky kandidát, on je za to, aby mu SaS vyjadrila podporu.

Most-Híd pokladá za najdôležitejšie, aby bola pravica v kandidátovi jednotná. "O akomkoľvek mene je momentálne predčasné hovoriť," uviedla pre TASR hovorkyňa Zuzana Bačiak Masaryková. Bugárovci predpokladajú, že otázka prezidentského kandidáta sa začne intenzívnejšie riešiť v priebehu jesene. "My urobíme všetko pre to, aby sme postavili zodpovedného prezidentského kandidáta," doplnila Bačiak Masaryková.

Líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič pred časom uviedol, že prezidentský kandidát by nemal byť politik. Vyzval strany, aby do boja o prezidentský palác nikoho nenominovali, ale aby to nechali na občanov.

Prezidentské voľby sa na Slovensku uskutočnia v roku 2014. Podľa Ústavy SR môže kandidáta na hlavu štátu navrhnúť minimálne 15 poslancov NR SR, alebo 15.000 občanov formou petície. Kandidát musí mať minimálne 40 rokov. Záujem kandidovať avizoval zatiaľ Ján Čarnogurský. Ako možný kandidát sa spomína aj premiér Robert Fico (Smer-SD), bývalý šéf KDH Pavol Hrušovský, bývalý veľvyslanec SR v USA Martin Bútora a aj zakladateľ Dobrého Anjela Andrej Kiska, ktorého by chceli liberáli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok