Otvárací ceremoniál paralympijských hier sledovalo 80.000 divákov

TA3, TASR
30.8.2012 10:57

Strhujúcim otváracím ceremoniálom s tanečníkmi, ohňostrojmi i akrobaciou odštartovali najväčšie paralympijské hry v histórii. Na slávnosti sa zúčastnila aj kráľovná Alžbeta II., princ William a jeho manželka vojvodkyňa z Cambridge.

Otvárací ceremoniál paralympijských hier sledovalo 80.000 divákov
SITA

Diváci v hľadisku i vo viac ako 100 krajinách vďaka prenosu pri televíznych obrazovkách videli aj vzdušnú akrobaciu. Počas ôsmich týždňov ju nacvičilo 50 zdravotne postihnutých, medzi nimi aj zranení vojaci.
Pred slávnostným otvorením sledovali diváci tradičné pochodovanie jednotlivých výprav.

Vlajkonosičom juhoafrickej bol Oscar Pistorius, prvý športovec s amputáciou oboch dolných končatín, ktorý štartoval aj na olympiáde. V Londýne sa predstavil vo finále štafety na 4x400 m a splnil si tak veľký sen.

"Až do roku 2004 nebol o paralympiádu až taký veľký záujem, mnohí jej nevenovali pozornosť. Na jednotlivé súťaže chodievalo priemerne 7000 divákov. V posledných rokoch sa situácia rapídne zmenila, v mnohom k tomu prispela osveta. Ako príklad uvediem Veľkú Britániu, kde si nevšímajú druh postihnutia hendikepovaných športovcov, ale vyzdvihujú ich schopnosti," povedal Pistorius.

Britská kráľovná Alžbeta II. vyhlásila paralympijské hry za otvorené po slávnostnom prejave prezidenta Medzinárodného paralympijského výboru Philipa Cravena. "Energia, ktorá tu sála, zmení každého jedného z vás. Vítam športovcov z rekordného počtu 164 krajín." Slovo si zobral aj šéf organizačného výboru, bývalý vynikajúci atlét Sebastien Coe. "Vitajte doma na paralympiáde, ktorá ukazuje celému svetu, o čom je šport. V športe jednoducho neexistuje odpoveď nie," povedal dvojnásobný zlatý olympijský medailista.

Londýnska paralympiáda potrvá jedenásť dní a súboje o medaily zvedie 4300 športovcov zo 160 krajín. Slovensko bude v Londýne reprezentovať 34 športovcov, pričom celá výprava má 66 členov. Pred štyrmi rokmi v Pekingu získali Slováci šesť cenných kovov, dva zlaté, tri strieborné a jeden bronzový. V medailovej bilancii skončili na 39. mieste, najúspešnejšou krajinou bola suverénne Čína s 211 medailami (89-70-52).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok