Výbuch plynu v čínskej bani zabil 19 baníkov

TASR
30.8.2012 08:26

Najmenej 19 mŕtvych si vyžiadal výbuch plynu v uhoľnej bani v provincii S'-čchuan na juhozápade Číny, ku ktorému došlo v stredu večer miestneho času. Ďalších 28 baníkov zostáva uväznených v podzemí, informovala dnes štátna čínska televízia CCTV.

Výbuch plynu v čínskej bani zabil 19 baníkov
SITA

Udalosť označil za tragédiu, ďalšie podrobnosti však neuviedol. Armáda sa k incidentu vyjadrí po tom, čo smrť vojakov oznámi ich rodinám. Vo viac než desaťročie trvajúcej vojne v Afganistane zahynulo doteraz 36 austrálskych vojakov. Austrália má v krajine 1550 vojakov, čo je najviac z nečlenských krajín NATO, pod ktorého velenie spadá ISAF.

K útoku došlo v stredu v provincii Uruzgán ležiacej na juhu krajiny, povedal predtým vo Washingtone predstaviteľ amerického ministerstva obrany. Ide o najnovší z rastúceho počtu útokov na príslušníkov medzinárodných síl, pripravujúcich afganských vojakov na obdobie po odchode zahraničných jednotiek z krajiny.

Útoky vykonávajú buď samotní afganskí vojaci, alebo povstalci oblečení do ich uniforiem.
Tento rok bolo takýchto útokov podľa agentúry AP už 34 a zahynulo pri nich 45 koaličných vojakov, väčšinou Američanov. Ich počet prudko stúpol v auguste. Povstalecké hnutie Taliban verejne oznámilo, že verbuje príslušníkov afganských bezpečnostných síl a takéto útoky sú ústrednou súčasťou jeho boja proti silám ISAF.

Útoky dostali vo vojenskej terminológii označenie "green on blue" (zelená na modrú) podľa systému farebných kódov používaného armádou USA. V ňom má okolo 130.000 zahraničných vojakov kód "modrá" a asi 350.000 povstalcov kód "zelená", uviedla BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok