Španielska separatistická skupina ETA končí s terorizmom

TASR, TA3
21.10.2011 06:49

Baskická separatistická skupina ETA vo štvrtok oznámila, že po 40 rokoch končí s ozbrojeným odporom voči Španielsku a Francúzsku. Skupina zároveň vyzvala španielske a francúzske orgány na rokovania o ukončení posledného významného povstaleckého konfliktu v Európe.

Španielska separatistická skupina ETA končí s terorizmom

"ETA sa rozhodla definitívne ukončiť svoje ozbrojené aktivity," oznámila skupina v baskických novinách Gara a vo videu zverejnenom na internete.
"ETA vyzýva vlády Španielska a Francúzska na otvorenie procesu priameho dialógu zameranom na vyriešenie konfliktu," uviedla ETA.

Na videu figurujú traja maskovaní muži, ktorí čítajú vyhlásenie a na konci zdvihnú zovreté päste.
Vyhlásenie predstavuje významnú zmenu v postoji ETA, ktorej cieľom bolo vytvorenie nezávislého baskického štátu na severe Španielska a juhu Francúzska. Znamená tiež pokrok oproti permanentnému prímeriu, ktoré skupina oznámila v januári.

ETA neuviedla, či sa plánuje vzdať zbraní. Túto podmienku už predtým stanovil španielsky premiér José Luis Rodríguez Zapatero ako východisko pre akékoľvek rokovania.
Madrid uvítal štvrtkové vyhlásenie ETA, neoznámil však, či je ochotný vstúpiť do dialógu.
"Naša demokracia bude bez terorizmu, ale nie bez pamäti," povedal Zapatero.

Teroristické útoky ETA si podľa údajov španielskej vlády vyžiadali v Španielsku dovedna 829 obetí. Baskickí politici previazaní s ETA, ktorým vláda neumožnila uchádzať sa o volené funkcie, však počas ostatných rokov začali byť očividne unavení z dlhoročného ozbrojeného odporu. Namiesto toho stavili na politické prostriedky boja za autonómiu, uvádza agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok