Hurikán Isaac zoslabol na tropickú búrku

TA3, TASR
29.8.2012 08:42

Do New Orleansu so sebou priniesol lejaky a silný vietor s rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu. Starosta mesta vyhlásil zákaz nočného vychádzania.

Hurikán Isaac v utorok večer prešiel nad pevninu na juhovýchode amerického štátu Louisiana. Sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu, oznámilo Národné hurikánové centrum (NHC) v Miami.
Centrum hurikánu sa podľa posledného oznámenia NHC nachádzalo 15 kilometrov juhozápadne od ústia rieky Mississippi a 140 kilometrov južne od New Orleans, ktoré by Isaac mohol zasiahnuť presne sedem rokov po ničivom hurikáne Katrina.
Isaac sa presúval severozápadne rýchlosťou asi 12 kilometrov za hodinu. Široký bol asi 595 kilometrov a vietor so silou hurikánu panoval do vzdialenosti 97 kilometrov od jeho "oka". Centrum zároveň upozornilo na silný vietor a nebezpečné zosilnenie vlnobitia na celom severnom pobreží Mexického zálivu.
Už pred príchodom hurikánu Isaac, ktorý zosilnel počas cesty nad teplejšími vodami Mexického zálivu, hlásili z niektorých oblasti zvýšené vlny, prudké zrážky a nárazový vietor. Stav ohrozenia vyhlásili v celkovo štyroch štátoch USA: okrem Louisiany v Mississippi, Alabame a na severozápade Floridy.
Isaac je prvou veľkou skúškou pre protipovodňovú ochranu New Orleans, posilnenú za miliardy dolárov po hurikáne Katrina, ktorý zdevastoval južné pobrežie USA 29. augusta 2005 a vyžiadal si viac ako 1800 obetí na životoch. Silu Katriny však terajší hurikán ani zďaleka nedosahuje.
V rámci príprav ženisti po prvý raz uzavreli novú obrovskú bariéru východne od New Orleans. Vzhľadom na hurikán Isaac sa okrem toho takmer úplne zastavila produkcia ropy v časti Mexického zálivu pod správou USA, prevádzku obmedzili tiež prístavy a pobrežné rafinérie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok