Republikáni oficiálne nominovali Romneyho do prezidentských volieb

TASR, TA3, SITA
29.8.2012 08:24

Americká Republikánska strana v utorok nominovala Mitta Romneyho za svojho prezidentského kandidáta. Romney sa tak oficiálne stal vyzývateľom demokratického prezidenta Baracka Obamu vo voľbách, ktoré sa budú konať 6. novembra.

Delegáti predtým na nominačnom zjazde v meste Tampa na Floride v búrlivej atmosfére oznamovali, za koho hlasujú na základe výsledkov primárok a nominačných zhromaždení v jednotlivých štátoch USA. Nadšenie na podujatí však zmiernil hurikán Isaac, pre ktorý zjazd skrátili zo štyroch na tri dni.
Romney (65) si po súboji s viacerými konzervatívnymi súpermi v rámci Republikánskej strany zabezpečil nomináciu ešte v máji. Prijať by ju formálne mal v prejave v závere zjazdu vo štvrtok.
Bývalého guvernéra štátu Massachusetts medzičasom podporili všetci jeho republikánski konkurenti okrem kongresmana Rona Paula, ktorý pri utorkovom hlasovaní delegátov dostal 170 hlasov v porovnaní s Romneyho 2061 hlasmi.
Keď bolo jasné, že Romney dosiahol potrebný počet hlasov delegátov, ozval sa jasot. "Mitt, Mitt, Mitt," kričali účastníci, zatiaľ čo sa na mnohých obrazovkách objavili fotografie čerstvo zvoleného kandidáta a jeho rodiny.
Romney, ktorý sa neúspešne uchádzal o prezidentskú kandidatúru už pred štyrmi rokmi, zvádza podľa prieskumov 70 dní pred voľbami tesný súboj s Obamom. Republikáni dúfajú, že tohtotýždňový zjazd poskytne jeho kampani potrebný impulz.
Nominačný zjazd demokratov sa uskutoční budúci týždeň v meste Charlotte v Severnej Karolíne. Obama má nomináciu istú a tak budú mať americkí voliči na výber medzi jasne vyhranenými ideológiami. Romney, konzervatívec v sociálnych otázkach ako sú sobáše homosexuálov a interrupcie, je za zníženie daní, skresanie štátnej správy a zrušenie Obamovej prioritnej reformy zdravotníctva. Obama je liberálny v sociálnych otázkach, chce zvýšiť dane najbohatším Američanom a považuje vládu za silu, ktorá môže občanom pomáhať.
V prieskumoch sa ukázalo, že obaja majú odlišné a dôležité prednosti: Obama je sympatickejší a empatickejší líder, pokým Romney bývalý podnikateľ viac vnímaný ako kandidát, ktorý môže napraviť ekonomiku - najdôležitejšiu tému pre amerických voličov.
Romney, multimilionár a zakladateľ lukratívnej investičnej firmy, bude mať v boji o Biely dom po svojom boku tvrdo konzervatívneho kongresmana Paula Ryana (42), ktorého tiež oficiálne potvrdili ako kandidáta na viceprezidenta. Ryan vystúpi s prejavom v stredu.
Republikánski lídri na zjazde sa okrem vyzdvihovania Romneyho zamerali na kritiku Obamu a jeho hospodárskej politiky, ktorá podľa nich vzhľadom na vysokú nezamestnanosť a len malý rast zlyhala. Romney a Ryan vytiahnuť Ameriku z krízy a znova aktivizujú hospodárstvo, uviedol predseda Republikánskej strany Reince Priebus.
Nominačné zjazdy patria k najsledovanejším podujatiam predvolebnej kampane v USA a umožňujú kandidátom predstaviť ich vízie priamo miliónom televíznych divákov.
Romneymu ide v Tampe najmä o zlepšenie imidžu. Stranícki stratégovia preto do programu v utorok v hlavnom vysielacom čase, keď televízie vysielali zo zjazdu naživo, zaradili vystúpenie jeho manželky Ann. Cieľom bolo ukázať osobnejšiu stránku kandidáta, ktorého demokrati vykresľujú ako chladného človeka zo sveta veľkého biznisu, ktorý je odtrhnutý od problémov priemerného Američana.
Ann Romneyová hovorila o svojom 43-ročnom manželstve a svojho manžela opísala ako muža, ktorý každý deň vstáva s odhodlaním vyriešiť problémy, ktoré sa podľa iných vyriešiť nedajú. "Tento muž nezlyhá. Tento muž nás nesklame," vyhlásila.
Pred samotnou nomináciou Romneyho republikáni schválili stranícky program zahŕňajúci okrem iného znižovanie daní ako spôsob stimulovania ekonomiky, ukončenie interrupcií a zrušenie Obamovho plánu v odvetví zdravotníctva.

Profil MItta Romneyho:

Willard Mitt Romney sa narodil 12. marca 1947 v meste Detroit v štáte Michigan, kde prežil aj svoje detstvo v rodine hlásiacej sa k náboženskej skupine Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní, ktorej členovia sú známi pod označením mormóni. Romney v polovici 60. rokov strávil dva a pol roka vo Francúzsku v rámci mormónskej misie. Právnicko-obchodné vzdelanie získal na Harvardskej univerzite neďaleko Bostonu, metropole štátu Massachusetts. Ďalšie roky mu priniesli profesionálny úspech v manažérskej sfére a s ním aj nemalé finančné prostriedky. Naďalej sa však aktívne angažoval aj v rámci svojej náboženskej komunity.

Romney sa v roku 1994 pokúsil o zisk kresla v Senáte (hornej komore amerického parlamentu), no prehral so známym demokratom Tedom Kennedym. Prelom v jeho kariére prišiel v roku 1999, keď sa stal šéfom organizačného výboru zimných olympijských hier v Salt Lake City v roku 2002. V rovnakom roku úspešne kandidoval na post guvernéra štátu Massachusetts. Počas svojho mandátu sa mu prostredníctvom úsporných a ozdravných opatrení podarilo stabilizovať finančnú situáciu štátu a zároveň podpísal prelomovú zdravotnú reformu, ktorá zaviedla povinné zdravotné poistenie. Zákon bol prvým svojho druhu v rámci USA a stal sa podkladom pre neskoršiu reformu zdravotníctva z dielne neskoršieho prezidenta Baracka Obamu.

Romney sa však napriek úspechom neuchádzal o ďalšie zvolenie za guvernéra a po vzore svojho otca Georgea upriamil svoju pozornosť na zisk republikánskej nominácie na prezidenta. Tú v roku 2008 po tuhom boji s Johnom McCainom, podobne ako jeho otec na úkor neskoršieho prezidenta Richarda Nixona, nakoniec nezískal. McCain nakoniec súboj s vtedy neskúseným senátorom za štát Illinois Barackom Obamom prehral.

Romney v júni 2011 oznámil svoju ambíciu prehru demokratovi v mene republikánov vrátiť. V rámci tohtoročných primárok v jednotlivých štátoch nemal väčšieho súpera a vyhral drvivú väčšinu hlasovaní po celej krajine.

Mitt Romney je ženatý a má päť detí. Jeho majetok sa odhaduje na niekoľko desiatok miliónov dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok