Kríza zdecimovala cestovný ruch, rozbehli pomocný projekt

TA3 TASR
18.6.2020 18:28

Koronakríza priniesla mnohé problémy v oblasti cestovného ruchu. Skonštatoval to na tlačovej konferencii podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS) s tým, že ich chce aktívne riešiť. Zároveň by chcel prísť s konkrétnymi návrhmi na zmenu zákonov, ktoré by pomohli tomuto odvetviu postaviť sa na nohy.

Obrovský pokles

Laurenčík sa stretol s predstaviteľmi asociácií a zväzov cestovného ruchu na Slovensku. Priblížil, že aktuálne čísla hovoria o poklese domácich návštevníkov v porovnaní s minulým rokom o 64 % a podiel zahraničných návštevníkov klesol takmer o 67 %. "Hrozivejšie čísla sú v prípade hotelových zariadení, kde počet prenocovaní klesol medziročne o 56 %. Tieto čísla budú po ďalšom štvrťroku ešte vyššie, keďže postupné otváranie hraníc a uvoľňovanie reštrikčných opatrení sa začalo až v polovici alebo koncom piateho mesiaca," poznamenal.

Ako podpredseda parlamentu preto rozbieha projekt s názvom Podporme cestovný ruch na Slovensku. Počas leta plánuje navštíviť postupne všetky kraje v SR. Jeho cieľom je spropagovať regióny a miesta, kde by mohli občania stráviť tohtoročnú dovolenku. V rámci komunikácie s príslušnými ministrami chce zároveň po lete prísť s návrhmi zákonov na pomoc tomuto odvetviu.

Viac ako miliarda

Prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák zdôraznil, že cestovný ruch je odvetvím, ktoré asi najviac doplatilo na súčasnú koronakrízu. "To, čo nás najviac trápi, je naozaj absolútny výpadok tržieb, očakávame až 50 % pokles v medziročnom porovnaní a bavíme sa o sume, ktorá prevyšuje 1 miliardu eur," vyčíslil s tým, že problémom je aj pokles zamestnanosti a slabý dopyt po službách cestovného ruchu.

Oblasť cestovného ruchu sa podľa neho týka viacerých rezortov, napríklad dopravy, hospodárstva, práce či financií. "Potrebujeme možno nejaký koordinačný orgán, ktorý by zastrešil tieto rezorty, môže to byť napríklad rada vlády. Ja nechcem hovoriť o nejakom novom ministerstve, to je vec politická, to nech sa dohodnú politici," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok