Nálada v slovenskej ekonomike je najhoršia za 30 mesiacov

SITA, TA3
28.8.2012 16:17

Nálada v slovenskej ekonomike sa zhoršila aj v auguste. Indikátor ekonomického sentimentu totiž podľa údajov Štatistického úradu SR klesá už tretí mesiac za sebou a medzimesačne klesol o 1,3 bodu. Dosiahol najnižšiu úroveň za posledných 30 mesiacov, a to 88,8 bodu.

Nálada v slovenskej ekonomike je najhoršia za 30 mesiacov
SITA

Do výsledku sa podľa úradu premietol pokles dôvery v troch sektoroch. Ide o stavebníctvo, obchod a spotrebitelia. Ďalej to bol negatívny vývoj z predchádzajúcich dvoch období. Indikátor je stále nižší ako v rovnakom období minulého roka, a to o tri body. Zaostávanie za úrovňou dlhodobého priemeru sa zväčšilo na 8,8 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle sa v auguste zvýšil o dva percentuálne body na hodnotu mínus 4,7 bodu. Vývoj indikátora ovplyvnil rast dopytu po priemyselných výrobkoch o štyri body a očakávané zvýšenie produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch o tri body. Indikátor dôvery v stavebníctve v auguste pokračoval v poklese. Jeho hodnota sa pre prudšie oslabenie dopytu znížila o štyri body na záporných 42 bodov, čím sa zväčšilo aj zaostávanie za dlhodobým priemerom.

Indikátor dôvery v obchode s hodnotou 4,7 bodu poklesol v auguste v porovnaní s júlom o 1,3 percentuálneho bodu najmä vplyvom pesimistických hodnotení očakávanej podnikateľskej situácie. Indikátor dôvery v službách v auguste vzrástol o 0,7 bodu na úroveň 15,7 najmä vplyvom optimistickejších hodnotení očakávanej podnikateľskej situácie a očakávaného dopytu.

V auguste sa spotrebiteľská atmosféra na Slovensku zhoršila. Indikátor spotrebiteľskej dôvery oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 2,9 bodu na mínus 25,9. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je nálada spotrebiteľov o 3,2 bodu nepriaznivejšia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok