Vedci po prvý raz natočili vzácnu hlbokomorskú rybu

SITA, youtube.com
28.8.2012 15:46

Americkým vedcom z Monterey Bay Aquarium Research Institute sa ako prvým na svete podarilo nafilmovať vzácny druh hlbokomorskej ryby patriacej do radu čertotvaré. Ryby druhu Chaunacops coloratus natočili v hĺbke 3200 metrov západne od pobrežia Kalifornie.

Vedci po prvý raz natočili vzácnu hlbokomorskú rybu
TA3

Druh Chaunacops coloratus vedecky popísali síce už v roku 1899 na základe mŕtveho jedinca, naživo ho však zatiaľ nikto nevidel. Doteraz sa pritom myslelo, že tento druh nežije v takých hĺbkach a taktiež, že sa vyskytuje iba v južnejších oblastiach.

"Nikto ani netušil, že tieto ryby žijú pri pobreží Kalifornie, respektíve, že sa vyskytujú severne od Kostariky. Podarilo sa nám zistiť niekoľko informácií o tomto druhu, ktorý žije v hĺbke 3200 metrov a ktorého zatiaľ nikto naživo nevidel. A navyše to máme zaznamenané na videu," uviedol Lonny Lundsten z MBARI. Ten spolu s kolegami okrem iného zistil, že tento druh pravdepodobne počas dospievania mení farbu. Menšie jedince sú totiž modré, zatiaľ čo dospelé jasno červené.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Cl_MbvSUvTk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok