Matovič: Naši starostovia a župani by sa mali vzdať mandátu

SITA
28.8.2012 13:59

Ak by niektorí z poslancov za OĽaNO uspeli v regionálnych alebo komunálnych voľbách a stali sa županmi, respektíve starostami, mali by sa vzdať poslaneckého mandátu, myslí si predseda Obyčajných ľudí Igor Matovič.

Matovič: Naši starostovia a župani by sa mali vzdať mandátu
SITA

"Vykonávať súčasne mandát starostu alebo župana a zároveň poslanca sa poriadne nedá. Taký človek by sa mal vzdať mandátu poslanca. Ale ja si myslím, že k niečomu takému nedôjde. Členovia OĽaNO si uvedomujú zodpovednosť v parlamente a nechcú sa správať ako terminátori, ktorí majú tri, štyri funkcie, zarábajú viac ako prezident a nič nerobia poriadne. Takých je v parlamente dosť," uviedol pre agentúru SITA Matovič.

Líder OĽaNO nepredpokladá, že by sa niektorí z poslancov hnutia uchádzali o funkciu primátora či predsedu vyššieho územného celku. "Nikdy som sa s nikým na túto tému nerozprával a ani som neregistroval záujem u žiadneho poslanca u nás ísť do regionálnej politiky. Myslím si, že poslanec by nemal sedieť na dvoch politických stoličkách a tým pádom by som sa aj čudoval, ak by niekto s takou iniciatívou prišiel," vysvetlil Matovič.

Postup hnutia v budúcoročných regionálnych a nasledujúcich komunálnych voľbách chce OĽaNO citlivo zvážiť. "Hľadáme spravodlivý spôsob na to, aby sme dokázali podporiť tých správnych ľudí v regiónoch. Možno niekde to bude kandidát nejakej politickej strany alebo nezávislý nominant, ak bude kandidát Smeru jediný správny v okrese, mali by sme ho podporiť a nepozerať sa na stranícke tričko. Malo by to byť minimálne na úrovni dohody nášho poslaneckého klubu. Nemali by sme sa pozerať na politické tričká a koalície, mali by sme si uchovať nezávislosť a mať nezávislý kľúč na vyhodnotenie kvality kandidátov a podľa toho ich podporovať," priblížil Matovič.

Pripúšťa napríklad možnosť vytvorenia platformy dať širokému množstvu voličov šancu vyhodnotiť toho-ktorého človeka a umožniť im niečo ako primárne voľby v danom meste, okrese či kraji. "Aby oni povedali, ako to cítia, koho považujú za správnych a my by sme potom tých ľudí podporili. Primárok by sa zúčastnili naši voliči, ide o to zahrnúť a namotivovať čo najviac ľudí k účasti na primárnych voľbách," poznamenal.

Za základ pri rozhodovaní sa o kandidátoch považuje predseda OĽaNO odbornosť a kvalifikáciu, nie politickú stranu. "Ak by Janko Mrkvička prišiel, že chce byť v hornom-dolnom starosta a na základe referencií našich sympatizantov by vyšlo, že lepší starosta by bol napríklad kandidát Smeru, tak by bolo spravodlivé, aby sme nepodporili nášho kandidáta ale kandidáta Smeru. Tak to cítim, že by to bolo najspravodlivejšie, ale ako to bude, uvidíme. Diskutujeme," konštatoval Matovič.

Hnutie pri regionálnych voľbách podľa jeho slov stojí pred úlohou, aby vymyslelo spôsob, ako si zachovať nezávislosť a zároveň sa správalo konštruktívne. Súvisí to aj s ďalším fungovaním OĽaNO, či pôjde ďalej v regiónoch cestou budovania neformálnych štruktúr alebo sa pretransformuje na štandardnú politickú stranu.

"Minimálne pôjdeme cestou budovania neformálnych štruktúr medzi našimi sympatizantmi, aby mali možnosť hovoriť nám do vecí, ktoré robíme v parlamente, navrhovať zmeny, prichádzať s argumentmi. Som presvedčený, že neformálne štruktúry vytvoríme. Keby sa to už začalo približovať štruktúram politickej strany, musíme nájsť to správne ekvilibrium medzi nezávislosťou, čitateľnosťou a zodpovednosťou. Nemôže to byť o tom, aby jeden človek v okrese rozhodoval o tom, kto bude kandidovať," dodal.

Prerod OĽaNO na spôsob fungovania štandardnej politickej strany Matovič odmieta. "Z čoho máme najväčší strach, je ísť do nejakých spolkov, ktoré by od nás vyžadovali podporu nezodpovedného kandidáta a ako sa dozvedieť o tom, či ide o nezodpovedného kandidáta. Určite nebudeme uzatvárať dohody, ktoré budú o tom, že dopredu podpíšeme bianko šek ktorejkoľvek politickej strane v duchu, ako to funguje - ja si dám kandidáta do toho mesta a ty do toho. Preto musíme nájsť kľúč, ako podporiť spravodlivých kandidátov. Máme isté nástrely, ale zatiaľ ten kľúč nepoznáme," uzavrel Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok