Grécko chce vytvoriť osobitné hospodárske zóny

SITA
28.8.2012 13:27

Grécko plánuje založiť "osobitné hospodárske zóny" s cieľom prilákať investorov a pomôcť ekonomike dostať sa z recesie. O vytvorení zón, ktoré majú poskytnúť investorom daňové zvýhodnenia a jednoduchšiu administratívu, už vláda v Aténach rokuje s Európskou komisiou.

Grécko chce vytvoriť osobitné hospodárske zóny
SITA

"Veríme že tieto zóny podporia reálnu ekonomiku vytvorením osobitného režimu na prilákanie investícií a tvorbu exportu," povedal minister. Hatzidakis sa snažil upokojiť kritické hlasy, podľa ktorých osobitné hospodárske zóny prinesú Grécku komparatívnu výhodu. Na tieto zóny sa bude v plnom rozsahu vzťahovať existujúca pracovná legislatíva a investori nebudú môcť zamestnancom vyplácať príliš nízke mzdy, zdôraznil minister.

Grécka ekonomika sa nachádza už piaty rok v recesii a medzi rokmi 2008 a 2012 sa zmenšila zhruba o pätinu. Nadol ju ťahajú aj úsporné opatrenia vlády, ku ktorým sa zaviazala v snahe o zníženie verejného dlhu a rozpočtového deficitu. Grécko už znížilo minimálnu mzdu v snahe podporiť tvorbu nových pracovných miest. Nezamestnanosť sa však v krajine naďalej pohybuje na rekordných hodnotách, pričom v máji predstavovala 23,1 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok