Najvyšší súd nechal Varehu vo väzbe

TA3, TASR
28.8.2012 13:21

Známy východoslovenský podnikateľ Mikuláš V., ktorý je obvinený z rozsiahlych daňových podvodov, zostáva naďalej za mrežami vo väzbe. Rozhodol o tom dnes Najvyšší súd SR (NS) na svojom neverejnom zasadnutí. NS SR tak zamietol sťažnosť podnikateľa voči predĺženiu väzby.

Najvyšší súd nechal Varehu vo väzbe
TASR

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku 15. augusta rozhodol, že zostane vo väzbe pre obavu, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti. Podnikateľ sa však voči rozhodnutiu odvolal a spisový materiál ŠTS sa potom odposlal na NS SR, ktorý o sťažnosti rozhodoval práve dnes.

Prokurátor špeciálnej prokuratúry na neho podal obžalobu koncom júla. Viní ho z fiktívnych obchodov medzi svojimi firmami, vďaka čomu mal spôsobiť škodu za vyše 58 miliónov eur. Za skrátenie dane a poistného a za neodvedenie dane by si Mikuláš Vareha mohol podľa prokuratúry odsedieť vo väzení až 16 rokov. Mikuláš Vareha trestnú činnosť vraj páchal v rokoch 2008-2011, najmä v okrese Trebišov.

Mikuláša Varehu najskôr obvinili z daňových podvodov vo výške 29 miliónov eur. Neskôr jeho obvinenie rozšírili o daňové podvody za ďalších 11 miliónov eur. Vo väzbe je od vlaňajšej jari, v júli sa však takmer dostal na slobodu. ŠTS ho z väzby pustil, ale Najvyšší súd SR tento verdikt po sťažnosti prokurátora zrušil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok