Agentúra S&P zlepšila výhľad ratingov automobilky Volkswagen

SITA
28.8.2012 08:25

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S&P) zlepšila výhľad ratingov nemeckej automobilke Volkswagen AG (VW) zo stabilného na pozitívny. Zároveň potvrdila dlhodobý a krátkodobý rating záväzkov spoločnosti na stupni A-/A-2.

Agentúra S&P zlepšila výhľad ratingov automobilky Volkswagen
SITA

Revízia výhľadu odzrkadľuje možnosť, že agentúra v nasledujúcich dvoch rokoch zvýši rating VW, a to v prípade, ak ziskové ukazovatele spoločnosti zostanú silné aj pri vyhliadkach náročnejších makroekonomických podmienok. Agentúra ďalej hodnotí rizikový profil spoločnosti ako "silný“, pričom toto hodnotenie odôvodňuje vedúcou pozíciu spoločnosti na trhu osobných a nákladných áut v Európe a rýchlo rastúcich trhoch, širokým portfóliom značiek, ktoré obsahuje značné množstvo luxusných modelov, a pozitívny príspevok podnikania v oblasti finančných služieb.

Hodnotenie agentúry tiež berie do úvahy nedávno ohlásenú akvizíciu zvyšného 50,1-percentného podielu v automobilke Porsche AG, nedávny nárast trhového podielu v niekoľkých veľkých krajinách, ako napríklad Čína, USA a Rusko a dobrý výkon na trhoch v Európe a Brazílii. Vízia automobilky stať sa do roku 2018 najväčším výrobcom áut na svete nesie však podľa nášho názoru so sebou riziko, pretože si môže vyžiadať rozsiahle kapitálové výdavky alebo akvizície. Priestor na ďalšie dlhom financované akvizície je podľa nášho názoru pri súčasnom stupni ratingov obmedzený, uvádza agentúra vo svojom stanovisku.

Súčasťou skupiny Volkswagen je aj dcérska spoločnosť Volkswagen Slovakia, ktorá pôsobí na Slovensku od roku 1991. Firma už vyrobila viac ako 2,5 milióna vozidiel. V závode v Bratislave vyrába automobily a prevodovky, v Martine komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok