Kližan si želá slovenské derby s Beckom, Hantuchovej nevyšlo leto

TASR, TA3
28.8.2012 08:00

Slovenský tenista Martin Kližan sa suverénnym spôsobom prebojoval do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Zverenec trénera Karola Kučeru si v úvodnom kole poradil s Kolumbijčanom Alejandrom Fallom hladko v troch setoch 6:4, 6:1 a 6:2.

Kližan si želá slovenské derby s Beckom, Hantuchovej nevyšlo leto
SITA

Kližan vo Flushing Meadows vyrovnal svoje grandslamové maximum z tohtoročného Roland Garros a Wimbledonu. O osude vyrovnaného prvého setu súboja medzi Kližanom a Fallom rozhodol deviaty gem, v ktorom slovenský daviscupový reprezentant prelomil podanie súpera.

Od začiatku druhého dejstva Kližan ovládol dvorec číslo 12 a Juhoameričanovi dovolil v ďalšom priebehu zápasu uhrať iba tri gemy. Za stavu 5:2 premenil pri podaní Fallu hneď prvý mečbal. Kližan má vo Flushing Meadows už istú prémiu 37.000 dolárov a 45 bodov do rebríčka ATP Entry, v ktorom k 27. augustu figuroval na 52. mieste.

Kližan po postupe do 2. kola netajil spokojnosť. Priznal však, že dažďová prestávka ani zmena kurtu mu na pohode nepridali. "O jednej som bol pripravený, že si idem zatrénovať, keď zrazu začalo brutálne pršať. Videl som to na trojhodinovú prestávku. Čakali sme, kedy dážď prestane a budeme sa môcť ísť rozohrať. Nebolo to nič príjemné, spolu s ostatnými hráčmi sme sedeli na zemi. Manažér ATP nám potom oznámil, že nás presúvajú na iný kurt a začneme hrať skôr, z čoho som bol vytočený. Iba hodinu pred začiatkom duelu som totiž dovečeral a nestihol som vytráviť,"uviedol Kližan.

"V úvode stretnutia mi bolo dosť zle, no od stavu 4:4 som chytil opraty zápasu do svojich rúk. Prevýšil som súpera na podaní, na returne i vo výmenách. V druhom sete hral Falla veľmi zle, robil veľa chýb. V treťom dejstve som viedol už 4:0, no súper znížil na 2:4 a v siedmom geme mal šesť či sedem brejkbalov. Vtedy sa dostal na koňa a začal ma tlačiť. Aj so šťastím som mu napokon odskočil na 5:2, čo bolo veľmi dôležité. Keby bolo 4:3, mohlo to byť ešte otvorené a bol by to úplne iný zápas," povedal v konferenčnom hovore so slovenskými médiami Kližan, ktorý si v 2. kole želá slovenské derby s Beckom.

"Dúfam, že budem hrať s Bekysom. Keby vyhral nad piatym hráčom sveta a nastúpili by sme proti sebe, to by bola naozajstná "prča". Ak budem hrať s Tsongom, vynasnažím sa ukázať všetko, čo vo mne je, potrápiť ho a pokúsim sa ho zdolať."

muži - dvojhra - 1. kolo:
Martin KLIŽAN (SR) - Alejandro Falla (Kol.) 6:4, 6:1, 6:2

ženy - dvojhra - 1. kolo:
Anastasia Pavľučenkovová (17-Rus.) - Daniela HANTUCHOVÁ (SR) 6:4, 7:6 (1)

Hantuchovú po prehre mrzeli nevydarené koncovky setov. "Na prvé kolo som nemala ľahký žreb, no Pavľučenkovová je hráčkou, ktorú som mohla zdolať. Nevyužila som viacero šancí, v dôležitých momentoch som to trochu uponáhľala a zahrala takticky zle, unáhlila som niektoré nahrávky. Trochu ma zaskočilo, že Pavľučenkovová hrala pomalšie, ako som bola zvyknutá z predchádzajúcich vzájomných zápasov.

V druhom sete som bojovala, viedla som 5:3, no súperka si vynútila tajbrejk, ktorý mi vôbec nevyšiel. Človeka nikdy nepoteší, keď prehrá na grandslame v 1. kole, no taký je šport, treba sa pozerať ďalej," povedala v konferenčnom hovore so slovenskými médiami Hantuchová, ktorá za vrchol leta označila olympijský turnaj v Londýne.

"Do olympiády som dala skutočne všetko a som hrdá na to, ako som reprezentovala. Bol to pre mňa výnimočný a emočný týždeň. Letná séria turnajov na zámorských hardoch mi nevyšla podľa predstáv, no tak to niekedy býva. Aj keď si myslíte, že robíte správne veci, nedostavia sa očakávané výsledky. Dúfam, že posledná tretina sezóny bude z mojej strany lepšia," dodala Hantuchová.

Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (SR) - Chsieh-Su Wej (Taiw.) 6:3, 2:6, 6:3

Zverenka španielskeho trénera Eduarda Nicolasa bola rada, že sa jej podarilo prelomiť sériu deviatich grandslamových prehier. "Som veľmi šťastná, že sa mi na grandslame konečne podarilo postúpiť do 2. kola. Stala sa neuveriteľná vec a po dlhom čase som nedostala hned na úvod nasadenú hráčku z elitnej svetovej dvadsiatky. Teší ma, že som využila priaznivý žreb, no nebol to ľahký zápas. Chsieh-Su Wej bola nepríjemnou súperkou.

Človek nevie predvídať, čo zahrá. Po troch náročných zápasoch v kvalifikácii som cítila únavu a dnešné víťazstvo som vybojovala. Vôbec mi nešiel servis, aj údery boli pomalšie. V treťom sete za stavu 3:3 som sa však dokázala skoncentrovať, brejkla som ju a potom som si podržala podanie," povedala v konferenčnom hovore so slovenskými médiami Rybáriková, ktorá sa už teší na zápas proti Ťie Čeng.

"Mám s ňou priaznivú bilanciu 2:0, no bude to ťažký zápas. Hrá typický ázijský tenis, hrá loptičky rýchlo po odskoku. Ak chcem uspieť, musím podať minimálne taký kvalitný výkon ako v Kuang-čou, kde som odohrala výborný zápas. Verím, že ešte nájdem v sebe dostatok síl," dodala Rybáriková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok