Ženy v Togu odoprú mužom sex dokým neodstúpi prezident

TASR
27.8.2012 19:07

Zoskupenie občianskych aktivistov v západoafrickom Togu dnes vyzvalo ženy v celej krajine, aby sa pridali k sexuálnemu štrajku, ktorý potrvá týždeň. Výzva je súčasťou kampane za odstúpenie prezidenta, informovala agentúra DPA.

Ženy v Togu odoprú mužom sex dokým neodstúpi prezident
SITA

Zoskupenie Zachráňme Togo, ktorého súčasťou je 16 občianskych združení a opozičných hnutí, oznámilo, že odmietanie sexu je mocný nástroj v boji za zmenu v tejto západoafrickej krajine, ktorú od roku 2005 vedie prezident Faure Gnassingbé.

Zoskupenie chce, aby všetky ženy, ktorých manželia podporujú súčasnú vládu, odmietali sex, kým ich hlasy nebudú vypočuté.

V Togu nemajú ženy veľký vplyv, ale ich manželia sú od nich v určitých veciach závislí. Aktivisti to považujú za silný nástroj prejavenia názoru.


Na webovej stránke zoskupenia Zachráňme Togo protestujú aktivisti proti nedávnym volebným reformám, ktoré uľahčia prezidentovej strane víťazstvo v októbrových parlamentných voľbách.


Sexuálne štrajky boli v ostatných rokoch úspešne použité v iných afrických krajinách. V roku 2009 žiadala skupina kenských aktivistiek od manželiek politikov, aby odmietali sex, kým neskončí skrytý politický boj.

V roku 2003 libérijská aktivistka Leymah Gboweeová podnietila v krajine masový sexuálny štrajk, ktorý bol súčasťou úsilia za ukončenie dlhej občianskej vojny. V roku 2011 získala za svoje mierové úsilie spolu s libérijskou prezidentkou Ellen Johnsonovou-Sirleafovou a jemenskou političkou a novinárkou Tawakkul Karmánovou Nobelovu cenu za mier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok