Útočník v škole zabil muža, ktorý sa mu postavil. Zranil i deti

TA3 TASR SITA
11.6.2020 11:10

Dvoch mŕtvych a viacero zranených hlásia po šokujúcom incidente, ktorý sa odohral na spojenej škole na ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach. Pracovníkov školy a žiakov tu napadol 22-ročný mladík. Polícia proti nemu použila zbraň. Pri incidente zahynul útočník a zástupca riaditeľky školy, ktorý sa mu postavil. Zranená je jedna z učiteliek, dve deti aj dvaja policajti.

Zabil zástupcu riaditeľky školy

Policajti zasiahli na spojenej škole vo Vrútkach, kde pracovníkov školy napadol ozbrojený muž. Podľa polície išlo o 22-ročného mladíka z Martina. Polícia ho niekoľkými výstrelmi usmrtila. Po jeho vyčíňaní zostala jedna obeť - zástupca riaditeľky školy, ktorý mal na starosti časť gymnázia. Počas incidentu sa zranili aj dve deti (chlapec a dievča), učiteľka a dvaja policajti. Muž útočil nožom.

Útok sa odohral v škole na ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach, ktorá spája materskú školu, základnú školu a gymnázium. Mladík, ktorý bol bývalým žiakom školy, rozbil sklenenú výplň vo vchode školy a dostal sa do budovy. „Mali s ním v minulosti problémy. Aj vzhľadom na ten časový odstup to vyzerá tak, že tento žiak mal psychické problémy,“ povedal policajný prezident Milan Lučanský a popísal, čo sa stalo potom.

Mladíkovi s nožom sa v škole postavil zástupca riaditeľa, ktorého však útočník smrteľne zranil. „Následne na to vbehol do najbližšej triedy, ktorú mal po pravej ruke, tam napadol učiteľku a dve deti,“ povedal Lučanský. Po tomto čine páchateľ zo školy utiekol, prenasledoval ho však školník, ktorého pri vniknutí do školy útočník tiež zranil. Po niekoľkých stovkách metrov, pri miestnom fitnescentre, ho konfrontovali policajti, ktorí ho pri služobnom zákroku usmrtili.

Počas služobného zákroku sa z odrazených guliek zranili aj policajti. Sú ošetrovaní a mimo ohrozenia života. "Treba brať do úvahy, že sú to veľmi špecifické situácie. Na toto sú policajti cvičení,“ uviedol prezident PZ Milan Lučanský.

Okrem polície sa prípadom, konkrétne postupom proti páchateľovi, zaoberá aj Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR. „Dali sa stiahnuť kamerové záznamy, vyťažujeme svedkov, ktorí budú vypočutí,“ dodal Lučansky s tým, že páchateľ bol s veľkou pravdepodobnosťou sám. 

Deti s ranami na hrudníku a krku

Ako informovala hovorkyňa Zdravotnej záchrannej služby Alena Krčová, do nemocnice záchranári previezli troch dospelých a dieťa. „Išlo o ženu s otvorenou ranou na hrudníku, dvoch mužov s poranením dolných končatín, dieťa malo poranený hrudník," povedala Krčová s tým, že druhé dieťa previezli do martinskej nemocnice hasiči. „Utrpelo poranenie krku. Všetci zranení boli počas prevozu do nemocnice pri vedomí a v stabilizovanom stave," uviedla hovorkyňa.

V prípade jednej z dvoch obetí podľa Krčovej ešte záchranári bojovali o jej život. „Po neúspešnej resuscitácii však lekár konštatoval smrť. Druhá obeť na mieste zahynula," informovala. Krčová doplnila, že záchranári sa po zásahu na miesto incidentu ešte vrátili a ošetrovali niekoľko osôb s "akútnou stresovou reakciou". Pokiaľ ide o mužov s poraneniami dolných končatín, ide o policajtov, ktorých pri zákroku zasiahli odrazené náboje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok