Rozbíja scénu, poškodí stranu. V Smere reagujú na Pellegriniho

TA3 SITA
10.6.2020 12:56

Peter Pellegrini sa definitívne rozhodol a oznámil, že končí v Smere. Poslanec Ľubomír Vážny povedal, že jeho odchod stranu „určitým spôsobom“ poškodí. Poslanec Ľuboš Blaha označil odchod za zlý krok. Predseda strany Robert Fico na to nereagoval.

Vraj sa zníži počet priaznivcov Smeru

„Rozbíja ľavicovú scénu, čo nie je dobré. Ľavica bola vždy na Slovensku najsilnejšia, pokiaľ bola scelená a spojená. Nie je dobré, pokiaľ niekto v seba až tak uverí, že preto, aby mal svoj post, dokáže rozbíjať stranu,“ povedal Blaha.

Poslanec Vážny tvrdí, že odchodom Pellegriniho sa zníži počet priaznivcov Smeru-SD. Vážny v strane zostáva. Na otázku, či Robert Fico zostane predsedom Smeru-SD, odpovedal: „Myslím si, že zostane, ale to je predčasné konštatovanie.“

Poslanec Ľubomír Vážny si myslí, že odchod Pellegriniho určitým spôsobom poškodí strane a zníži sa počet jeho priaznivcov. Vážny podľa vlastných slov ostáva v strane.

Po 15. júni by podľa poslanca za Smer-SD Dušana Jarjabka mali prebehnúť debaty v základných organizáciách strany a aj na krajskej úrovni. "Zachovávam názor, že vnútrostranícke veci si musíme najprv povedať sami," poznamenal Jarjabek. Dodal, že odchod Pellegriniho "berie na vedomie""Je škoda, že z nej odchádza teraz, keď idú preferencie Smeru hore. Je škoda, že sa rozbije. Je to jeho rozhodnutie a vedel, prečo to robí."

Jarjabek a Richter potvrdili Ficovu ponuku

Jarjabek aj poslanec Ján Richter potvrdili, že Fico ponúkol svoj post Pellegrinimu. "Prekvapuje ma, že tú veľkorysú ponuku, ktorú mu ponúkol predseda, neakceptoval. To celé, čo tu doteraz robil, bolo asi divadielko, pretože bol asi rozhodnutý dávno a išiel svojou líniou," povedal Richter. Je mu to ľúto, pretože Pellegrini sa vypracoval na "veľmi schopného politika a bol by býval pre stranu prínosom".

Poslanec Ján Ferenčák podporuje Pellegriniho, jeho politiku, víziu aj štýl práce. Tvrdí, že diskusia o tom, či s ním odíde do jeho prípadnej novej politickej strany ešte nebola. O založení poslaneckého klubu v parlamente je podľa Ferenčáka predčasné hovoriť.

Pellegrini končí v strane Smer-SD, vzdáva sa funkcie jej podpredsedu a značku Smer-SD podľa vlastných slov necháva "otcovi zakladateľovi" predsedovi Ficovi. Povedal, že si už nedokáže predstaviť vedenie strany v tandeme s jej doterajším predsedom. Pellegrini tvrdí, že oficiálnu ponuku od Fica na post predsedu nedostal. Nevylúčil založenie novej strany, nechce prevziať už existujúci subjekt. Naďalej chce ísť cestou sociálnej demokracie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok