Počet obetí požiaru v rafinérii rastie

TA3, TASR
27.8.2012 07:07

Počet mŕtvych po výbuchu a požiari v najväčšej ropnej rafinérii vo Venezuele narastá. Dvaja ľudia podľahli v nemocnici ťažkým zraneniam, čím sa počet mŕtvych zvýšil na 41, oznámili v nedeľu večer ošetrujúci lekári.

Veľký požiar vypukol v noci na sobotu v rafinérii v meste Amuay na severozápade krajiny po výbuchu uniknutého plynu. Zranenia utrpelo ďalších asi 80 osôb a nárazová vlna poškodila vyše 200 domov v okolí. Oheň zachvátil aj na deväť zásobníkov ropy, ktoré boli v noci na dnes stále v plameňoch. Hasiči sa snažili zabrániť ich rozšíreniu na ďalšie objekty.


Po jednom z najhorších nešťastí v ropnom odvetví v celosvetovom meradle vyhlásili vo Venezuele trojdňový štátny smútok. Prevádzku rafinérie, druhej najväčšej na svete, zastavili. Obnoviť ju plánujú v priebehu dvoch dní.


Venezuelský prezident Hugo Chávez v nedeľu na návšteve rafinérie informoval, že niekoľko ľudí je stále nezvestných, pričom 35 ľudí ostáva v nemocnici, preto by bilancia obetí ešte mohla stúpnuť.
Chávez zároveň odmietol domnienky, že tragédiu zapríčinila nedostatočná údržba závodu. Chávez, ktorý v októbri kandiduje na ďalšie funkčné obdobie, obvinil opozíciu, že takýmito "lžami" chce zdiskreditovať štátny ropný priemysel a tým aj jeho vládu.


Výbuch v rafinérii prevádzkovanej štátnou ropnou spoločnosťou PDVSA nasledoval po celom rade menších nehôd a neplánovaných odstávok, ku ktorým dochádzalo v poslednom desaťročí. Kritici v tejto súvislosti obviňujú Chávezovu vládu zo zlého riadenia spoločnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok