Matovičovci chcú zrušiť zákon o poslancoch

TASR
26.8.2012 16:30

Podľa Jozefa Viskupiča ide o zbytočný a starý zákon z roku 1989, ktorý sa už v súčasnej dobe nedá uplatniť.

Matovičovci chcú zrušiť zákon o poslancoch
SITA

Výkon mandátu poslanca Národnej rady (NR) SR by mal byť podľa Viskupiča konečne zadefinovaný právnou normou zodpovedajúcou súčasnosti. "Naša parlamentná demokracia si to zaslúži," myslí si šéf klubu OĽaNO. Zákonu, ktorý chcú matovičovci zrušiť, vyčíta najmä imperatívny mandát. "Princíp imperatívneho mandátu je v priamom rozpore s princípom voľného mandátu deklarovaným Ústavou SR. Poslanci vykonávajú svoj mandát osobne, podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie sú viazaní príkazmi," zdôrazňuje Viskupič.
Predkladatelia návrhu na zrušenie zákona upozorňujú, že právna norma je založená na princípoch, ktoré sú nezlučiteľné so systémom parlamentnej demokracie v podobe, v akej sa uplatňuje na Slovensku. Obsahuje tiež množstvo zastaraných a nepoužívaných pojmov, ako je napríklad Národný front, poslanci Federálneho zhromaždenia, Slovenská socialistická republika.
Poslanci OĽaNO poukazujú aj na to, že ustanovenia súčasného zákona o poslancoch boli už nepriamo zrušené príslušnými ustanoveniami Ústavy SR, zákonmi, prípadne prebratím do iných všeobecne záväzných právnych predpisov, najmä do zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky. "Zákon o poslancoch v platnom znení ako celok už skôr stratil svoje normatívne implikácie, a aj preto nie je dôvod ponechávať mu atribúty platnosti a účinnosti, ktoré vyplývajú z jeho vyhlásenia v Zbierke zákonov," píšu predkladatelia v materiáloch k návrhu.
Viskupič sa nazdáva, že návrh obyčajných by mohol prejsť, ak nebude Smer-SD politikárčiť. Úspech právnej normy závisí od sociálnych demokratov. Podľa šéfa klubu OĽaNO mieni zmeniť zákon o poslancoch aj predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) a preto si myslí, že by Smer-SD nemusel návrh OĽaNO odmietnuť. NR SR by sa mala iniciatívou obyčajných zaoberať na septembrovej schôdzi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok