Sociálne dávky by sa podľa Polláka mali viazať na povinnosti

TASR
26.8.2012 11:32

Niektoré sociálne dávky by sa mali vyplácať aj podľa toho, ako si ich poberatelia plnia svoje povinnosti. Myslí si to parlamentný poslanec Peter Pollák (OĽaNO), ktorý sa najčastejšie spomína ako možný kandidát na post splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Sociálne dávky by sa podľa Polláka mali viazať na povinnosti
SITA

"Sociálny systém by mal rozlišovať ľudí aj na základe toho, či páchajú priestupky alebo nie. Štát by mal pomáhať ľuďom, ktorí sa správajú zodpovedne, viac ako tým, ktorí sa správajú nezodpovedne," povedal pre TASR Pollák.

Legislatívu podľa neho treba upraviť tak, aby garantované bolo iba zabezpečenie základných životných potrieb tak, ako to vyplýva z ústavy. Ďalšie sociálne dávky by už mali poberateľom slúžiť "ako odmena". V takom prípade by sa prihliadalo aj na ďalšie aspekty. "Napríklad treba pozerať, či chodí jeho dieťa do školy, či nepácha priestupky a či si plní svoje základné povinnosti. To sú všetko základné veci, ktoré by si mal sociálne odkázaný človek plniť voči štátu a voči spoločnosti," myslí si Pollák.

Takáto zmena sociálneho systému by mala podľa neho poberateľov motivovať k slušnejšiemu správaniu. Zároveň by preukázala, že aj medzi predstaviteľmi rómskej menšiny, ktorí poberajú sociálne dávky, sú slušní ľudia. "Aj v rómskych osadách žije veľmi veľa zodpovedných ľudí, ktorých by nepostihli tieto reštrikčné opatrenia," doplnil Pollák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok