Polícia mala zadržať šéfa konzorcia, ktoré buduje obchvat Bratislavy

TA3 TASR
29.5.2020 15:52

V súvislosti s výstavbou bratislavského nultého obchvatu, diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, zadržala polícia podozrivú osobu. Dôvodom je trestná činnosť ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Veronika Martiniaková.

Polícia mala zadržať šéfa konzorcia, ktoré buduje obchvat Bratislavy
TASR/Michal Svítok

O podozreniach sa hovorí už dlhodobo

Na prípad upozornila televízia Markíza, podľa ktorej má byť zadržaným šéf spoločnosti D4R7 Construction M. H. "V súčasnosti policajný vyšetrovateľ vykonáva so zadržanou osobou procesné úkony v súlade s trestným poriadkom. Vzhľadom k tomu, aby nedošlo k ich zmareniu, nie je možné poskytnúť ďalšie informácie. Hneď ako to procesná situácia dovolí, budeme verejnosť o prípade informovať," povedala Martiniaková.

V súvislosti s výstavbou D4 a R7 sa dlhodobo hovorí o podozreniach, že sa na stavbu vozí aj kontaminovaná zemina, nevhodný materiál či odpad z nelegálnych skládok z okolia Bratislavy. Pre tieto podozrenia zasahovala na stavbe obchvatu viackrát aj polícia, ktorá odoberala vzorky na znalecké skúmanie.

Únosnosť násypu je otázna

V novembri 2019 oznámil vtedajší člen predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti Peter Gandl, že statické skúšky únosnosti časti násypu na stavbe diaľnice D4 pri Jarovciach nevyhovujú, čo je podľa neho pravdepodobne ešte horší problém, ako tunajší nález azbestu na stavbe. "Pri kontrole sa zistilo, že sa tam našli kusy dreva, že tam boli nejaké textílie a také materiály, ktoré jednoznačne do násypu nepatria, a, samozrejme, znižujú jeho únosnosť," podotkol s tým, že podľa neho sa bude asi musieť násyp rozobrať a vybudovať nanovo.

Firma D4R7 Construction, ktorá je hlavným zhotoviteľom projektu D4 a R7, sa naopak snaží štátu dokázať, aj správami od nezávislých expertov, že dotknutý násyp je z ekologického i stavebného hľadiska v poriadku. Spoločnosť zároveň dlhodobo deklaruje, že na projekt bratislavského nultého obchvatu nepoužíva nevhodné či kontaminované materiály. Používané materiály sú podľa firmy v súlade s normami a majú potrebné certifikáty.

Spoločnosť D4R7 Construction, hlavný zhotoviteľ projektu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, potvrdila, že počas piatka bol jeden z členov jej manažérskeho tímu predvedený na policajný výsluch. Takýto postup však firma považuje za mimoriadne prekvapivý, keďže tvrdí, že vždy plne spolupracovala so slovenskými orgánmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok