Zomrel astronaut Neil Armstrong, prvý človek na Mesiaci

TASR TA3
25.8.2012 21:35

Bývalý americký astronaut Neil Armstrong, prvý človek na Mesiaci, zomrel vo veku 82 rokov. Oznámila to dnes jeho rodina.

Armstrong, ktorý tento mesiac, len dva dni po svojich narodeninách (5. augusta) podstúpil srdcový bypass, zomrel v dôsledku komplikácií po operačnom zákroku, uvádza oznámenie bez toho, kde umrel.

Ako veliteľ kozmickej lode Apollo 11 sa Armstrong stal 21. júla 1969 prvým človekom, ktorý položil nohu na povrch Mesiaca. Povedal vtedy slávnu vetu: "Je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo." Sledovalo ho vtedy vyše 500 miliónov televíznych divákov po celom svete.

Armstrong a jeho kolega Edwin "Buzz" Aldrin chodili po Mesiaci takmer tri hodiny, počas ktorých zbierali vzorky, vykonávali experimenty a fotografovali. V rokoch 1969 až 1972 vstúpilo na Mesiac celkovo 12 Američanov.

Neil Alden Armstrong sa narodil 5. augusta 1930 v mestečku Wapakoneta v americkom štáte Ohio. Prvý let zažil vo vtedy neobvykle nízkom veku šiestich rokov. Pilotný preukaz získal ako 16-ročný, ešte skôr ako vodičský preukaz. Armstrong slúžil v Kórejskej vojne ako letec a neskôr pracoval ako testovací pilot. Až na tretí pokus ho v septembri 1962 predstavili verejnosti ako budúceho astronauta. Prvý let do vesmíru absolvoval 12. marca 1966 ako veliteľ misie Gemini 8.


Misia Apolla 11 sa ukázala byť posledným letom Armstronga do vesmíru. O dva roky neskôr odišiel z Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a stal sa na osem rokov profesorom leteckého inžinierstva na Univerzite v Cincinnati. V posledných rokoch žil v ústraní v oblasti Cincinnati so svojou manželkou Carol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok