Osud eura sa už stal aj témou v nemeckej literatúre

TASR
25.8.2012 16:22

V Nemecku vyjde 12. septembra kniha autora kriminálnych príbehov Markusa Willa "Die Stunde des Adlers". Na nedávnom stretnutí v Kasseli začal z nej čítať: "Návrat D-marky..." a ozval sa frenetický potlesk. Keď sa mu ho podarilo utíšiť, dodal: "Netlieskajte predčasne", a potom doplnil: "Som totiž absolútne proti nemu".

Osud eura sa už stal aj témou v nemeckej literatúre
SITA

Will v románe popisuje scenár, ktorého realizáciu by nechcel zažiť. Manželka prezidenta spolkovej banky zakopáva v záhrade tehličky zlata. Iní boháči sa rozhodli pre veľký nákup pozemkov a pôdy. Starí ľudia sa obávajú o svoje dôchodky a mladí o budúcnosť. V Nemecku sa totiž bude znovu tlačiť D-marka.
Na pódiovej diskusii sa zúčastnil aj bývalý nemecký spolkový minister financií Hans Eichel. Will s ním diskutoval o tom, prečo sa vôbec Grécko dostalo do menovej únie a prečo sa štáty sveta fakticky už združili do únie ručiteľov.

Jedna účastníčka diskusie sa chcela od Eichela, ktorý bol ministrom financií, keď pred desiatimi rokmi nahrádzalo marku euro, dozvedieť, prečo sa Grécko vôbec stalo členom menovej únie. Povedala, že sa muselo predsa vedieť, že vôbec nemá fungujúce štátne štruktúry. Exminister sa vyhol priamej odpovedi, keď poznamenal: "Vždy je ľahké posudzovať vtedajšiu situáciu na základe súčasného poznania".
Eichel sa však nechcel vyjadriť k možnosti návratu D-marky. "Nepôjdem tak ďaleko, aby som povedal, že euro je jedinou alternatívou. Vždy jestvuje aj druhá možnosť". Dodal však, že si nevie predstaviť, že by k nej došlo.

Aj Markus Will nechal zatiaľ diskusiu o prípadnom návrate k starej marke otvorenú. Podľa jeho fikcie by ju mal v roku 2014 zaviesť víťaz nemeckých parlamentných volieb Deutsche Mark Partei (Strana nemeckej marky). Autor viac neprezradil, ale požiadal svojich čitateľov, aby román dočítali až do konca.

Markus Will sa narodil v roku 1963 v Oberhausene. Vyštudoval ekonómiu na Univerzite Giessen a v roku 2006 získal titul doktora z odboru prevádzkovania podnikov na švajčiarskej elitnej univerzite HSG v St. Gallene, na ktorej teraz pôsobí ako prednášateľ. Má za sebou bohatú novinársku prax napríklad v renomovanom periodiku Börsen-Zeitung. Bol aj riaditeľom komunikácie v londýnskej pobočke americkej veľkobanky Merill Lynch a Deutsche Morgan Grenfell a odvtedy pozorne sleduje aj vývoj na kapitálových trhoch.

Sám tvrdí, že jeho cieľom je pôsobiť ako sprostredkovateľ medzi svetom zložitej ekonomickej problematiky a bežnými čitateľmi, ktorí sa chcú o nej dozvedieť viac.

Will sa už k budúcnosti eura viackrát vyslovil. Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung citoval jeho slová: "Som všetkými desiatimi za to, aby sa euro zachránilo. Krach eura by mal pre Nemecko katastrofálne následky."

Mimochodom, 12. septembra má nemecký ústavný súd zaujať stanovisko k sťažnosti skupiny osôb, ktoré namietajú, že vytvorenie trvalého eurovalu, Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), nie je v súlade s dohodami o Európskej únii.


Informovali o tom nemecké denníky Die Welt a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok