Česku prináša kongresová turistika stovky miliónov korún

TASR
25.8.2012 16:20

Solventní kongresoví turisti tento rok po dlhšom čase ťahajú turistický ruch v Česku hore. Počet kongresov a firemných konferencií v českých hoteloch v prvom polroku medziročne vzrástol o 12 % a účastníkov bolo dokonca o 16 % viac ako v rovnakom období vlaňajška.

Česku prináša kongresová turistika stovky miliónov korún

Jeden z dôležitých signálov vývoja hospodárstva a firemných nálad tak prináša zreteľne optimistickejšie čísla než mnohé iné ekonomické ukazovatele.

V prvom polroku sa uskutočnilo v Česku 6244 kongresových akcií, na ktorých sa zúčastnilo vyše 82.500 účastníkov. Vlani v rovnakom období sa ich konalo 5563 a zaregistrovalo sa na nich vyše 71.000 účastníkov. V prvom polroku 2009 sa konalo takýchto podujatí 5066 a prišlo na ne vyše 65.000 osôb.

Mimochodom, finančný prínos Kongresového centra Praha (KCP) dosiahol vlani za celý rok 1,35 miliardy Kč (54,20 milióna eur). Vyplýva to z výročnej štatistiky nadnárodnej organizácie ICCA, ktorá združuje subjekty poskytujúce služby v kongresovej turistike.


Praha nechala za sebou Budapešť, Brusel, Hongkong, Zürich, Mníchov či Washington. Ligu najúspešnejších kongresových miest vedie Paríž pred Amsterdamom, Viedňou a Berlínom.


Do štatistiky ICCA sa na základe prísnych kritérií dostane len zlomok akcií, ktoré sa v KCP konajú. Vlani ich tam preniklo z 262 len 15. Ide však o veľké medzinárodné kongresy, ktorých prínos je nepochybný.

Zástupca siete kongresových hotelov CPI Hotels Jan Burian k výsledkom prvého polroku povedal, že realita ukazuje, že o kríze nemôže byť už reč. Firmy sa po niekoľkoročnom útlme znovu rozhodli viac míňať. To sa prejavuje aj na vzostupe marketingových rozpočtov, okrem iného aj na konaní takých konferenčných akcií, ktoré boli pred rokom či dvoma nemysliteľné.

Mení sa však aj skladba hostí podujatí. Klesá počet schudobnených Španielov, viac prichádza Juhoameričanov, Číňanov a najmä Rusov.


Výsadné postavenie v kongresovej turistike patrí Prahe, ale záujem je aj o južné Čechy.


Najviac konferencií sa koná vo štvorhviezdičkových hoteloch. To je podľa šéfa hotelovej asociácie Václava Stárka ovplyvnené aj politikou farmaceutických firiem, ktoré si začali pestovať "imidž skromnosti" a usporadúvanie akcií v najvyššej hotelovej kategórii by na ne vrhalo nepriaznivé svetlo. Preto si aj niektoré najluxusnejšie hotely radšej ponechávajú štyri hviezdičky a do vyššej kategórie sa nenáhlia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok