Dozrel čas na Ficov odchod, uviedol po prvý raz Pellegrini

TA3 SITA
26.5.2020 15:08

Peter Pellegrini vyzval Roberta Fica. Spolu s podpredsedami Smeru-SD Petrom Žigom, Richardom Rašim a Denisou Sakovou usporiadal brífing, na ktorom kritizoval svojho straníckeho šéfa a vyzval ho na odchod. Fico predtým hovoril o posilnení Smeru a o tom, že strana potrebuje bojovníkov a nie "slniečkarov". Pellegrini reagoval, že ak chce Fico pomôcť sociálnej demokracii, dozrel čas na jeho odchod z čela strany.

Má možnosť vyhnúť sa osudu Dzurindu a Mečiara

„Ak chce pán predseda Fico pomôcť Smeru a sociálnej demokracii na Slovensku, dozrel čas na jeho odchod z čela strany. Svojím odchodom naplní všetky ciele, ktoré dnes na tlačovej besede ohlásil,“ vyhlásil Pellegrini. Podľa neho má Fico poslednú možnosť, aby sa vyhol osudu Mikuláša Dzurindu a Vladimíra Mečiara. Smer-SD musí podľa Pellegriniho viesť líder, ktorý chce bojovať a ktorému to ľudia uveria.

Pripomenul, že traja podpredsedovia Smeru-SD ponúkli deň po voľbách strane svoje funkcie. „Zo strany predsedu však prišla jediná reakcia, a to, že sa nikam nechystá. Už mesiace nerokovalo predsedníctvo strany a nevieme ani zvolať snem. Svojím odchodom môže dať predseda Smeru-SD nádej na lepšiu budúcnosť,“ dodal Pellegrini.

Fico je vraj pripravený zmeniť správanie

Predseda Smeru-SD Robert Fico v utorok na tlačovej besede odmietol povedať, či sa snem strany uskutoční v skoršom termíne, o ktorý sa usiluje práve Pellegrini. Ten už ohlásil ambíciu vymeniť Fica na čele strany.

Fico zároveň nechcel povedať, či by prijal funkciu čestného predsedu strany. Podľa neho strana potrebuje bojovníkov, a nie nejakých „teoretikov a slniečkarov“. Zdôraznil, že nie je politikom, ktorý stranu založí a aj zničí. Podľa neho Smer-SD potrebuje zmeny a aj sám je pripravený zmeniť vzorec svojho správania sa ako politik. „Nie som tu na to, aby som sa bil o nejaké funkcie. Ja už nemám kam isť,“ vyhlásil.

Fico tvrdil, že mal nevídanú politickú kariéru a takú majú aj podpredsedovia strany Peter Pellegrini, Richard Raši či Robert Kaliňák. „Títo ľudia vrátane mňa si musia sadnúť a povedať, čo so Smerom, aby bol lepší. Ale nie tak, že niekto bude pretláčať svoje vlastné osobné ambície,“ povedal Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok