OAŠ vyzvala Britániu a Ekvádor na vyriešenie sporu o Assangea

TA3, TASR
25.8.2012 08:41

Organizácia amerických štátov (OAŠ) vyzvala vlády Británie a Ekvádoru, aby pokojným spôsobom ukončili spor, ktorý prepukol po tom, čo Quito udelilo azyl zakladateľovi internetovej stránky Wikileaks Julianovi Assangeovi.

Austrálčan sa ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve a vyhýba sa tak vydaniu z Británie do Švédska, kde ho chcú vypočúvať v súvislosti s obvinením, že sa v škandinávskej krajine dopustil sexuálnych trestných činov.
Ministri zahraničných vecí členských krajín OAŠ, ktorá združuje 34 štátov amerického kontinentu, prijali v piatok rezolúciu, ktorou vyzvali obe krajiny na pokračovanie dialógu a vyriešenie sporu.


Ekvádor obvinil Britániu z vyhrážania sa útokom na ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne, čo považuje za porušenie diplomatických dohovorov. Quito sa v tejto veci obrátilo na OAŠ, aby vyjadrila Ekvádoru podporu. V rezolúcii, ktorú šéfovia diplomacie na svojom rokovaní vo Washingtone prijali, sa nespomína hrozba útoku zo strany britských úradov na ekvádorskú ambasádu.


Assange sa obáva, že po vydaní do Švédska by ho škandinávska krajina ďalej vydala do Spojených štátov, ktoré rozhneval zverejnením ich tajných diplomatických depeší na webovej stránke WikiLeaks. Assange sa tiež obáva, že v USA by bol ohrozený jeho život.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok