Merkelová: Ak chce Grécko zostať v eurozóne, musí plniť sľuby

TASR
24.8.2012 15:25

Grécko musí plniť svoje sľuby v oblasti konsolidácie rozpočtu, uviedla dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová po stretnutí s gréckym premiérom Antonisom Samarasom. Jasne sa však vyslovila proti odchodu Atén z menovej únie.

Merkelová: Ak chce Grécko zostať v eurozóne, musí plniť sľuby
SITA

"Chcem, aby Grécko zostalo súčasťou eurozóny," povedala Merkelová po vyše hodinovom rozhovore so Samarasom. Zároveň upozornila Atény, že musia plniť sľuby, ktoré dali európskym partnerom. "Dala som jasne najavo, že dohodnuté záväzky sa musia zrealizovať," uviedla nemecká kancelárka na spoločnej tlačovej konferencii s gréckym premiérom.

Samaras zdôraznil, že Grécko čoskoro splní svoje ciele. "Sme veľmi hrdý národ a nepáči sa nám byť závislými od požičaných peňazí. Postavíme sa na vlastné nohy." Atény podľa neho teraz potrebujú čas na nadýchnutie a šancu na naštartovanie rastu ekonomiky.

Grécky premiér vyjadril optimizmus ohľadom hodnotenia expertov takzvanej Trojky, zloženej Európskej centrálnej banky (ECB), Európskej komisie (EK) a Medzinárodného menového fondu (MMF). Správa Trojky je základom pre rozhodovanie, či medzinárodní veritelia budú pokračovať vo finančnej pomoci a či dajú Grécku viac času na realizáciu škrtov. Samaras verí, že Trojka pozitívne zhodnotí grécke reformy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok