Nemecký minister hospodárstva: Slovensko je veľmi dôveryhodné

TA3, TASR
24.8.2012 14:26

Slovensko a Nemecko majú na ďalší postup v eurozóne rovnaký názor. Uviedol to dnes premiér Robert Fico po rokovaní s podpredsedom vlády a nemeckým ministrom hospodárstva a technológií Philippom Röslerom. Stretli sa s ním aj ministri hospodárstva a financií.

"Vymenili sme si veľmi dôležité postoje k súčasnej kríze v eurozóne. Je veľmi dobré, že Slovensko a Nemecko majú na ďalší postup v eurozóne rovnaký názor spočívajúci v tom, že neexistuje príliš veľa dôvodov na to, aby krajiny ako napríklad Grécko dostávali nejaké časové odklady na plnenie úloh," zdôraznil Fico.

"Vláda SR určite nebude súhlasiť v žiadnom prípade s ďalšou pomocou tejto krajine, ak budeme vidieť, že podmienky, ktoré boli nastavené, neboli splnené," doplnil šéf exekutívy.

S nemeckým ministrom hovoril aj o potrebe hlbšej integrácie Európskej únie a eurozóny ako lieku na súčasnú krízu. "Som veľmi rád, že Slovensko bolo hodnotené spolkovým ministrom hospodárstva ako krajina, ktorá nielen hovorí o tom, že treba konsolidovať, ale ktorá aj reálne konsoliduje. Viem, že konsolidácia je boľavá a tiež mám niekedy problém s tým, ako ďaleko sa dá zájsť s konsolidáciou verejných financií," pripustil Fico. Slovensko však podľa neho chce byť vnímané ako dôveryhodný partner a zostať v centre diania, ak by v budúcnosti došlo ku krízovému scenáru rozdelenia EÚ.

"Z vyjadrenia spolkového ministra hospodárstva Röslera vyplýva, že veria Slovensku, pokiaľ ide o deficit 4,6 % v tomto a 3 % v budúcom roku. Veria Slovensku, že opatrenia, ktoré robíme, budú mať aj efekt, ale najmä nám veria, že to, čo hovoríme, aj v reálnej praxi robíme, že nezostávame pri nejakých vyhláseniach," dodal Fico.

"S rešpektom sa pozeráme na slovenské reformy. Zároveň hovoríme o veľkej dôveryhodnosti Slovenska," poznamenal Rösler na tlačovej konferencii po rokovaní s ministrom financií Petrom Kažimírom. Slovensko podľa neho môže slúžiť ako príklad ostaným krajinám eurozóny.

"V rozhovoroch s ministrom Röslerom sme veľa času venovali vážnej situácii v eurozóne. Venovali sme sa aj spoločným postupom, na ktoré sme spoločne odkázaní pri riešení problémov, ktoré vznikli v eurozóne. Mohol som mu oznámiť, že Slovensko bez problémov ratifikovalo trvalý euroval a netrpezlivo čaká na jeho spustenie do činnosti," dodal Kažimír.

Nemeckého hosťa šéf slovenského rezortu financií zároveň informoval, že Slovensko sa zaviazalo a bez akýchkoľvek problémov bude ratifikovať tzv. fiškálny kompakt v nadväznosti na rozpočtovú ústavu, ktorú prijalo na prelome minulého a tohto roka.

Záznam z tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok