Objavili nové autoimunitné ochorenie, podobá sa na AIDS

SITA
24.8.2012 09:56

Americkým vedcom z National Institutes of Health sa podarilo identifikovať nové autoimunitné ochorenie, ktoré u ľudí ázijského pôvodu vyvoláva symptómy podobné AIDS. Ochorenie s predbežným názvom syndróm nedostatočnej imunity dospelých spôsobuje, že organizmus pacienta vytvára protilátky, ktoré napádajú jeho vlastný imunitný systém.

Objavili nové autoimunitné ochorenie, podobá sa na AIDS
SITA

Na rozdiel od AIDS však túto chorobu nespôsobuje vírus a taktiež nie je nákazlivá. "Všetci si v tele vyrábame molekuly a proteíny, ktoré nášmu imunitnému systému hovoria, ako má správne fungovať. Hovoria rôznym bunkám, kedy sa majú aktivovať a začať bojovať s infekciou. Počas nášho výskumu sme objavili množstvo pacientov s vážnymi infekciami, ktorých organizmus vytváral protilátky blokujúce funkciu jednej z týchto molekúl - interferónu gama. Bez funkčného interferónu gama sa ľudia stávajú náchylnejšími na určité typy infekcií, ktoré by ľudia s fungujúcim imunitným systémom normálne nedostali," uviedla Sarah Browne z National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), ktorý je súčasťou NIH.

Prvé prípady nového ochorenia zaznamenali v roku 2004, pričom vedci z NIH ho začali skúmať o rok neskôr. Väčšina známych prípadov pochádza z Thajska a Taiwanu. "Je to vzácne ochorenie, najčastejšie sa vyskytuje v juhovýchodnej Ázii. Diagnostikovali sme však prípady aj v USA, u ľudí ázijského pôvodu. V USA sme nemali zatiaľ žiadne úmrtie, ale v iných krajinách už niekoľko úmrtí zaznamenali," vysvetlila Browne, ktorá spolu s kolegami skúmala približne 200 prípadov tejto choroby u osôb vo veku od 18 do 75 rokov. Ani jeden z týchto pacientov nebol HIV-pozitívny. "V prvom rade chceme pochopiť, čo spúšťa produkciu týchto protilátok. A tieto informácie chceme potom využiť v liečbe. Pretože momentálne dokážeme liečiť iba symptómy a nie samotnú chorobu. Zatiaľ to vyzerá tak, že ide o chronické ochorenie, ale zatiaľ ho neskúmame dostatočne dlho, aby sme vedeli odhadnúť dlhodobú prognózu," dodala Browne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok