Vláda mimoriadne zasadla kvôli reforme ESO

TASR, TA3
24.8.2012 07:22

Ministri vládneho kabinetu sa po necelých dvoch dňoch dnes opäť stretnú na mimoriadnom rokovaní vlády. Dôvodom je navrhovaná zmena zákona, ktorá má zrušiť 64 štátnych úradov.

Vláda mimoriadne zasadla kvôli reforme ESO
TA3

Kabinet sa už návrhom zmeny zaoberal na svojom stredajšom (22.8.) výjazdovom rokovaní v obci Nové Sady. Vtedy však bolo rokovanie o tomto bode prerušené. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) bolo nevyhnutné "niektoré veci doladiť". "Je to veľmi dôležitý začiatok, takže nechceme nič podceniť," povedal podpredseda vlády.

Zákon v novom znení by mal akceptovať tak pripomienky Legislatívnej rady vlády ako aj niektorých vládnych rezortov. "Ministerstvo školstva nie je proti integrovanej miestnej štátnej správe, má však záujem zachovať autonómne odborné riadenie a financovanie regionálneho školstva. Tento zámer bol na rokovaní vlády akceptovaný, a preto sa upraví predkladaný návrh zákona tak, aby ministerstvo školstva prostredníctvom odborného útvaru úseku školstva na obvodnom úrade riadilo chod škôl a školských zariadení. Financovanie týchto škôl a školských zariadení pôjde priamo z ministerstva školstva na zriaďovateľov," priblížil jednu z navrhovaných zmien hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Rezort vnútra predpokladá, že sa reforma ESO bude realizovať v dvoch fázach. V prvej etape, ktorá sa realizuje predloženým návrhom zákona, sa navrhuje zrušenie existujúcich krajských štruktúr miestnych orgánov špecializovanej štátnej správy a presun ich pôsobností na integrované orgány. To má vytvoriť predpoklady pre realizáciu druhej etapy opatrení. V nej pôjde o integráciu všetkých pôsobností miestnej štátnej správy do jedného štátneho úradu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok