Breivik sa dozvedel svoj ortieľ, dostal maximálny trest

TASR, SITA, TA3
24.8.2012 14:08

Anders Breivik sa 13 mesiacov po tom, ako zavraždil desiatky ľudí, dočkal verdiktu. Sudkyňa mu vymerala maximálny možný trest, 21 rokov za mrežami.

Okresný súd v Osle odsúdil rozhodol, že masový vrah Anders Breivik bol v čase spáchania svojho činu príčetný a je preto trestne stíhateľný. Svoj trest si na základe tohto rozhodnutia odpyká vo väzení, kde strávi najmenej 21 rokov. Tribunál piatich sudcov dospel k tomuto verdiktu jednomyseľne.

Breivik avizoval, že voči akéhokoľvek rozsudku rozsudku, ktorý ho uzná za príčetného, sa neodvolá.

Útoky si vyžiadali 77 obetí

Rodák z Osla 22. júla 2011 najprv odpálil bombu v centre nórskej metropoly, pričom usmrtil osem ľudí. Následne sa presunul k jazeru Tyrifjorden, kde na ostrove Utöya spustil paľbu na účastníkov letného tábora Robotníckej strany a zabil 69 z nich. Nad svojimi činmi neprejavil ľútosť a označil ich za "nevyhnutné".

Breivik, ktorý sám seba označuje za militantného nacionalistu vystaveného hlbokému rasizmu vo svojej krajine, považuje vyhlásenie za nepríčetného za potupné. Breivik na jednom z pojednávaní povedal, že pochybnosti o jeho duševnom zdraví sú súčasťou rasistického sprisahania na diskreditáciu jeho krajne protimoslimskej ideológie.

Záznam zo súdnej siene

Reakcie nórskej verejnosti

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok