Veľké uvoľnenie. Otvoria školy i kiná, menia sa pravidlá pre rúška

TA3 TASR SITA
18.5.2020 15:37

Zodpovednosť vraj prináša výsledky. Premiér Igor Matovič, ministri a konzílium odborníkov na tlačovej besede prehovorili o štvrtej fáze uvoľňovania opatrení. Mali by ju spustiť od 20. mája.

Uvoľňovanie spúšťajú 20. mája

Premiér na začiatku priznal, že táto tlačová beseda bola mnohými túžobne očakávaná. "Od stredy 20. mája príde k 4. fáze uvoľňovania a to dosť výrazného," zdôraznil. Na pláne uvoľňovania podľa Matoviča odborníci pracovali týždne.

Povolené budú za dodržiavania stanovených podmienok napríklad aj hromadné podujatia, kiná a divadlá s účasťou do 100 ľudí, vnútorné športoviská a plavárne pre športové kluby či verejné stravovanie v interiéroch. Otvoria sa tiež všetky obchodné centrá, s výnimkou ich detských kútikov. Vonku a pri rozostupoch vyšších ako 5 metrov už nebude povinné nosenie rúšok a pri návrate spoza hraníc do 24 hodín (z niekoľkých krajín) nebude potrebný test ani karanténa.

Návrat detí nebude povinný

Od 1. júna sa opäť otvoria základné školy, do ktorých sa môžu vrátiť žiaci prvého až piateho ročníka, účasť v nich však bude dobrovoľná. Od tohto dátumu sa môžu vrátiť aj deti do materských škôl. Návrat do škôl bude sprevádzať viacero hygienických a bezpečnostných opatrení. O tom, či sa škola alebo materská škola otvorí, rozhodne zriaďovateľ.

V materskej škole bude môcť byť v skupinách najviac 15 detí, v školách najviac 20 žiakov na jednu triedu. Rodičia budú môcť s deťmi zostať doma, ak sa tak rozhodnú. Do materských škôl sa budú môcť v prvom rade vrátiť deti zdravotníkov, policajtov, vojakov a tých, ktorí v čase koronakrízy zabezpečujú dôležité pozície, ale aj deti rodičov pedagogických zamestnancov.

Žiaci, ktorí nepôjdu do školy, a tí z vyšších ročníkov, teda žiaci od 6. do 9. ročníka, budú mať naďalej dištančné vyučovanie. Šéf rezortu školstva poznamenal, že zverejnený bude pomocný materiál k otváraniu materských a základných škôl.

Uvoľňujú aj opatrenia na hranici

O deň neskôr, 21. mája, sa menia aj podmienky na hraniciach. Podmienka testu ani karantény nebude od štvrtka platiť pre občanov, ktorí majú prechodný alebo trvalý pobyt na území Slovenska a odídu do Poľska, Česka, Maďarska, Rakúska, Chorvátska, Slovinska, Nemecka, Švajčiarska a vrátia sa do 24 hodín.

Ako Matovič konštatoval, uvoľnenie umožní obchodné rokovania, návštevy rodín a blízkych. Ide podľa neho o bezpečné krajiny, nemalo by tak hroziť riziko zavlečenia nákazy na Slovensko. Otvárajú sa zároveň aj vnútorné turistické atrakcie, okrem pavilónov v ZOO a botanických záhradách. Rúška v interiéri budú naďalej povinné.

Čo sa otvára/povoľuje:
- úplne sa otvárajú obchodné centrá (okrem detských kútikov s obmedzeniami na jednotlivé obchody)
- vyžadovaných 25 metrov štvorcových na zákazníka sa mení na 15 m2 na zákazníka
- k službám pribúda tetovanie, pírsing, nastreľovanie náušníc
- otvoria aj vnútorné priestory atrakcií (okrem zoo)
- otvárajú sa kiná, divadlá a iné podujatia s maximálnym počtom ľudí do sto
- od 1. júna sa otvárajú škôlky aj prvý stupeň základných škôl
- otvárajú sa vnútorné plavárne a športoviská (len pre kluby)
- vo vonkajších priestoroch povolia prakticky akékoľvek športy (bez šatní a bez obecenstva)
- povolia verejné stravovanie v interiéri
- nosenie rúška v exteriéri bude dobrovoľné, ak sa bude dodržiavať 5-metrový odstup
- otváracia doba pre podniky sa predlžuje do 22:00
- ľudia, ktorí odídu do Poľska, ČR, Maďarska, Rakúska, Chorvátska, Slovinska, Nemecka, Švajčiarska a vrátia sa do 24 hodín, od 21. 5. nemusia podstúpiť testovanie ani karanténu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok