Opozícia navrhuje vrátiť bicyklovanie do lesov

SITA
23.8.2012 10:06

Parlament v júni 2007 za čias prvej vlády Roberta Fica schválil novelu zákona o lesoch, ktorá zakazuje pohyb po lese na bicykli a na koni mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy, opozičné strany dnes navrhujú problematické ustanovenie spolu so sankciami zo zákona vypustiť.

Opozícia navrhuje vrátiť bicyklovanie do lesov
SITA

Umožniť opätovné bicyklovanie v lesoch bez sankcií navrhujú v novele zákona o lesoch opoziční poslanci Ivan Štefanec, Pavol Frešo (obaja SDKÚ-DS), Juraj Droba (SaS) a Jozef Viskupič (OĽaNO).

Parlament v júni 2007 za čias prvej vlády Roberta Fica schválil novelu zákona o lesoch, ktorá zakazuje pohyb po lese na bicykli a na koni mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy. Predkladatelia to vtedy odôvodnili údajným neúmerne sa zvyšujúcim nebezpečenstvom ohrozenia života a zdravia občanov, ktorí sa jazdou na bicykli a koni dostávajú do odľahlých častí lesov a spôsobujú zvýšenú eróziu pôdy. Opozičné strany dnes navrhujú problematické ustanovenie spolu so sankciami zo zákona vypustiť.

"Tento zákaz neprimerane obmedzuje vstup ľudí do lesa a podmienky na využitie lesa na športové a rekreačné aktivity. Zákon je v rozpore s našou kultúrou a stáročnou tradíciou, súčasťou ktorej je slobodný vstup do lesa. Navyše deklarovaný problém – ohrozenie ľudí – nerieši, pretože pohyb po vyznačených turistických chodníkoch rieši zákon o ochrane prírody," uvádzajú v návrhu opoziční poslanci.

Terajšiu právnu normu považujú za nevykonateľnú, pretože občania sa nemajú ako dozvedieť, či porušujú zákon, keďže lesné cesty nie sú v teréne nijako značené. "Tento fakt spôsobil hromadné neúmyselné porušovanie zákona. Hromadné porušovanie zákona vedie k spochybňovaniu dodržiavania a vynucovania zákonov všeobecne," konštatujú.

Ak by parlament novelu schválil, bicyklovanie v lesoch bez sankcií bude možné od 1. januára 2013.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok