Rusko ako člen WTO obmedzí clá na mnohé výrobky do EÚ

TASR, TA3
22.8.2012 18:06

Európska únia (EÚ) dnes v súvislosti s prijatím Ruskej federácie (RF) do Svetovej obchodnej organizácie (WTO) pripomenula, že z hľadiska únie je to dôležitý moment, keďže EÚ je prvým obchodným partnerom Ruska a Rusko je tretím obchodným partnerom EÚ.

Rusko ako člen WTO obmedzí clá na mnohé výrobky do EÚ
SITA

Hodnota vývozu EÚ v roku 2011 do RF dosiahla 108,4 miliardy eur. Hodnota dovozu EÚ v roku 2011 z Ruska predstavovala 199,5 miliardy eur. Hodnota celkového obchodu s tovarom v roku 2011 bola 308 miliárd eur.
Hlavný vývoz EÚ do Ruska predstavujú autá (7 miliárd eur), lieky (6 miliárd eur), autosúčiastky (3,5 miliardy eur), telefóny a súčiastky (2,5 miliardy eur) a traktory (1 miliarda eur).

Dovoz EÚ z RF tvoria hlavne suroviny. Hlavný dovoz predstavujú ropa (surová a rafinovaná: 130 miliárd eur) a plyn (24 miliárd eur). Rusko sa zaviazalo, že pokiaľ ide o tieto produkty, ako aj ďalšie dôležité suroviny, obmedzí svoje vývozné clo.

Hlavné zmeny súvisiace so vstupom Ruska do WTO sa týkajú zlepšenia prístupu na trh pre tovar a služby. Dovozné clo na tovar sa zníži zo súčasného priemeru 10 % na 7,8 %. V niektorých dôležitých odvetviach, ako je automobilový priemysel, je zníženie dovozného cla výraznejšie (zo súčasných 30 % na 25 % po pristúpení a 15 % po 7 rokoch).

Odhaduje sa, že celkové zníženie cla ušetrí vývozcom z EÚ na dovoznom cle ročne 2,5 miliardy eur. Okrem toho sa podľa odhadov predpokladá, že zníženie cla bude motiváciou na dodatočný vývoz EÚ do RF v hodnote 3,9 miliardy eur ročne.

V telekomunikačnom odvetví Rusko postupne do štyroch rokov odstráni súčasné obmedzenia vlastníckeho podielu (49 %) pre investorov zo zahraničia. Vstup Ruska do WTO bude mať vplyv aj na viacero regulačných otázok, vrátane sanitárnych a fytosanitárnych pravidiel, colných postupov a práv duševného vlastníctva.
EÚ je najväčším zahraničným investorom v Rusku s investíciami v roku 2010 približne v hodnote 120 miliárd eur. Ruské investície v EÚ v roku 2010 dosiahli 42 miliárd eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok