Vláda pomohla farmárom, ponechala koncesie a zvýšila nadčasy

TASR, SITA, TA3
22.8.2012 14:49

Kabinet Roberta Fica zasadal na výjazdovom rokovaní v obci Nové Sady. Dal zelenú novému Zákonníku práce, venoval sa pomoci poľnohospodárom, koncesionárskym poplatkom aj zdravotníctvu.

Koncesionárske poplatky zostávajú

Koncesionárske poplatky by nemali byť od 1. januára 2013 zrušené. Vláda schválila návrh zákona ministerstva kultúry o úhrade za služby poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska.

Schválením predloženého návrhu by sa mal ponechať v platnosti existujúci systém financovania verejnoprávneho vysielateľa, založený na úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS. Autori zdôvodňujú návrh snahou o zachovanie nezávislosti verejnoprávneho vysielateľa. Tá by bola podľa nich do veľkej miery ohrozená, ak by hlavným príjmom RTVS bol príspevok zo štátneho rozpočtu, od ktorého by bola existenčne závislá.

Kabinet rozhodol o nadčasoch pre zdravotníkov

Zamestnávateľ bude môcť nariadiť prácu nadčas zdravotníckym pracovníkom do 250 hodín ročne. Dohodli sa na tom členovia kabinetu. Informoval o tom hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Ide o jedinú zmenu v návrhu novely Zákonníka práce od rokovania tripartity, ktorá sa konala v pondelok. Práca nadčas pre ostatných zamestnancov zostáva aj naďalej na 150 hodinách ročne, výnimkou tak bude jedine zdravotnícky personál.

Pôvodne chceli odborári skresať prácu nadčas na sto hodín, čo sa im však nepodarilo. Ako kompenzáciu následne požadovali zvýšenie mzdy za nadčasovú prácu o 5 %, ani tento návrh však neprešiel.

Dohodári bez dovolenky a straveniek

Podľa navrhovaných zmien sa má niekoľko stotisíc dohodárov od januára budúceho roka čiastočne vyrovnať výhodami a svojím pracovným postavením zamestnancom. Rozšíriť sa tak má podľa predkladateľa, ministerstva práce, pokrytie dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru o viaceré ustanovenia.

Na dohodárov sa budú primerane vzťahovať ustanovenia o pracovnom čase, teda o nadčasovej práci či pracovnej pohotovosti. Tiež budú mať možnosť aj ospravedlnenia v prípade neprítomnosti zo zdravotných dôvodov. Dohodárov sa budú týkať aj ustanovenia o minimálnej mzde, keďže sa dohody stanú pracovným pomerom.

Nebudú však mať nárok na dovolenku, ktorú pôvodne rezort plánoval pre dohodárov zaviesť. "Nie je totiž možné túto otázku riešiť pri viacerých súbežných dohodách," zdôvodňoval minister Richter. Ostatné ustanovenia o odmeňovaní zamestnancov, ako nárok na stravné, sa na nich tiež vzťahovať nebudú. "Samozrejme, ak sa na tom nedohodnú odbory a firma v kolektívnej zmluve. Túto možnosť zákonník nevylučuje," dodáva.

Koncipienti musia prejsť päťročnou praxou

Noví advokáti by mali v budúcnosti spĺňať prísnejšie kritériá prípravy na toto povolanie. Vyplýva to zo schváleného návrhu novely zákona o advokácii. V prípade schválenia v parlamente má byť účinná od začiatku budúceho roka.

Podľa autorov reaguje aj na nedostatočnú kvalitu absolventov právnických fakúlt ako uchádzačov o advokátske povolanie.

Európske diela majú tvoriť 20 % programu

Slovensko sa chystá garantovať podporu európskych audiovizuálnych diel v zákone. Poskytovatelia audiovizuálnych mediálnych služieb budú povinní na požiadanie vyhradiť tejto tvorbe najmenej 20 percent z celkového času programov za kalendárny mesiac.

Do celkového času nezapočítavajú spravodajstvo, športové podujatia a zábavné hry. Táto požiadavka európskej smernice je pretavená do schválenej novely zákona o vysielaní a retransmisii.

Naplnenie povinnosti by nemalo predstavovať podľa autorov z rezortu kultúry žiadnu dodatočnú záťaž, keďže v roku 2010 všetci z 36 poskytovateľov audiovizuálnych mediálnych služieb túto požiadavku spĺňali.

Farmári dostanú desiatky miliónov

Slovenské agropodniky a farmári sa dočkali pomoci. Vláda na mimoriadnom rokovaní v Nových Sadoch schválila opatrenia na zmiernenie následkov tohtoročného sucha za vyše 70 mil. eur.

Poľnohospodári tak budú môcť čerpať doplnkové priame platby za vyše 1,67 mil. eur, zvýhodnené pôžičky za 30 mil. eur, či štátnu pomoc na zamestnávanie znevýhodnených zamestnancov v sume 660 tis. eur.

Podľa predbežných údajov sa sucho na tohtoročnej úrode pšenice podpísalo 26-percentným výpadkom, u jačmeňa a ovsa sa úroda znížila medziročne o približne 19 percent.

Záznam z tlačovej besedy po rokovaní vlády

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok