V kauze Gorila už nie sú obvinení, prípad sa vracia polícii

SITA, TA3
22.8.2012 12:29

Generálna prokuratúra zrušila obvinenie voči jedinej obvinenej v kauze Gorila, notárke Dalme N.

V kauze Gorila už nie sú obvinení, prípad sa vracia polícii
SITA

Notárku pôvodne obvinil vyšetrovací tím kauzy Gorila z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Prokuratúra zrušila uznesenie o obvinení notárky 14. augusta na základe podnetu obvinenej. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová. „Dôvodom pre takýto postup bola skutočnosť, že obvinená ako notárka v čase spáchania skutku nemala postavenie verejného činiteľa,“ uviedla hovorkyňa. Policajnému vyšetrovateľovi prokuratúra prikázala vo veci opätovne konať a rozhodnúť.

Notárku obvinil vyšetrovací tím kauzy Gorila podľa portálu denníka SME ešte v júni. Dôvodom bolo podozrenie, že podvodne vydržala pozemok pod domom bývalého ministra hospodárstva Jirka Malchárka. Ako vtedy uviedol portál, notárka údajne protizákonne osvedčila zápisnicu o vydržaní pozemku, kde stojí vila. Pôvod vily vyšetruje polícia už dlhšie v súvislosti s Gorilou. Dom patrí firme HM Invest a obýva ho exminister Malchárek.

Notárka sa podľa denníka Hospodárske noviny sťažovala aj na postup polície, ktorá urobila prehliadku v jej notárskom úrade bez dohľadu notárskej komory. Voči obvineniu zo zneužitia právomocí verejného činiteľa argumentovala, že zápisnicu osvedčila v roku 2003, pričom notári boli za verejných činiteľov zákonom ustanovení až v roku 2006.

Notárka bola doteraz jedinou obvinenou v kauze údajného spisu SIS Gorila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok