Csáky nevylúčil kandidatúru do maďarského parlamentu

SITA
22.8.2012 10:33

Člen predsedníctva neparlamentnej Strany maďarskej koalície (SMK) Pál Csáky nechce vylúčiť, že ak bude možnosť, tak bude kandidovať do maďarského parlamentu.

Csáky nevylúčil kandidatúru do maďarského parlamentu
ČTK

„Vylúčiť to ani nechcem. George Pataki, bývalý guvernér štátu, trojnásobný guvernér tuším štátu New York, potenciálny kandidát na vedúceho predstaviteľa Spojených štátov amerických, má takéto plány. V Európe momentálne približne v dvanástich členských štátoch je možnosť, že zahraniční predstavitelia národnej komunity majú zastúpenie v parlamente. V Taliansku je to normálne bežné, vo Francúzsku, v Španielsku, v Chorvátsku, v Rumunsku,“ povedal v rozhovore Csáky s tým, že dokonca o rumunskom prezidentovi rozhodli voliči, ktorí nežijú na území Rumunska, ale žijú v zahraničí.

Podľa Csákyho však maďarský parlament nie je pre SMK prioritou. „Prvé voľby, ktoré tu budú zaujímavé, budú európske voľby - voľby do Európskeho parlamentu. Tam si myslím, že SMK má šancu a musí mať, lebo maďarská komunita musí mať silné zastúpenie. Toto je výzva,“ uviedol. Možnosť kandidovať do maďarského parlamentu, respektíve voliť do maďarského parlamentu, je otvorená otázka, o ktorej sa hovorí v Maďarsku.

Pre Csákyho je česť vstupovať do parlamentu, napríklad aj Európy, aj Slovenska alebo aj Maďarska. „Ak mám mandát ľudí a ak je to skutočne zmysluplné. Pre nás vždy zostane silnou prioritou, zostať efektívnou súčasťou slovenského verejného politického života, to znamená mať silné zastúpenie v slovenskom celoštátnom parlamente ako aj v regionálnych a miestnych parlamentoch,“ dodal.

Csáky zároveň upozornil, že on a nikto z Maďarov na Slovensku sa nechce zbaviť občianstva Slovenskej republiky. „Maďari tým, že bojujú za to, aby zostali aj občanmi Slovenskej republiky a nechcú stratiť slovenské štátne občianstvo, tým vlastne prejavujú lojalitu k Slovenskej republike. Len žiadajú od Slovenskej republiky, aby uznala aj ich druhú národnú väzbu, čo je bežné v Európe a myslím si, že je to malichernosť a malosť od slovenskej politiky neumožniť to,“ vyhlásil Csáky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok