Vláda plánuje podľa Sulíka iba míňať peniaze iných ľudí

SITA
22.8.2012 10:29

Návrh rozpočtu, ktorý predložilo ministerstvo financií, je socialistický rozpočet postavený na míňaní peňazí iných ľudí. Tvrdí to šéf SaS Richard Sulík. Vláda Roberta Fica podľa neho dokazuje, že nie je schopná pripraviť reformy, ktoré by podporili znižovanie nezamestnanosti či hospodársky rast.

Vláda plánuje podľa Sulíka iba míňať peniaze iných ľudí
SITA

Dokazuje to napríklad očakávaný vývoj nezamestnanosti, ktorá má podľa návrhu rozpočtu za nasledujúce tri roky klesnúť o 0,3 percentuálneho boda na 13,2 %, pričom celý tento pokles pokryje zvýšenie počtu úradníkov v štátnej správe. Naopak, konsolidácia rozpočtu je podľa Sulíka postavená iba na zvyšovaní príjmov. Jediní, ktorí sa tak budú musieť uskromniť, sú podľa neho občania a najmä tí, ktorí tvoria hodnoty.

"Robert Fico musí robiť niečo, čo socialisti nikdy poriadne nevedeli, konsolidovať štátny rozpočet. A presne tak vyzerá niečo, čomu Robert Fico hovorí konsolidácia. Pritom je to socialistický rozpočet, ktorý je postavený na míňaní peňazí,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Sulík, ktorý zároveň pripomenul, že Slovensko sa do nepriaznivej situácie v oblasti verejných financií dostalo práve počas prvej vlády Roberta Fica.

Podľa poslanca za SaS Jozefa Kollára rozpočet obsahuje aj viacero ďalších otáznikov. Nič sa v ňom napríklad nehovorí o fonde na podporu hospodárskeho rastu, do ktorého mali podľa Roberta Fica smerovať príjmy z mimoriadneho zdanenia regulovaných firiem, kabinet je tiež benevolentnejší v dividendovej politike. Napriek potrebe konsolidácie a zvyšovaniu daní a odvodov pritom výdavky rozpočtu podľa Kollára rastú. Rozpočet tak, ako ho predložil rezort financií, podľa neho nie je ani o reformách, ani o konsolidácii. Prináša len krátkodobé zníženie deficitu bez dlhodobej udržateľnosti verejných financií.

Ministerstvo financií SR predložilo v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách v polovici augusta prvý návrh rozpočtu na budúci rok, v ktorom počíta s príjmami štátneho rozpočtu na úrovni 13,6 mld. eur a výdavkami 16,917 mld. eur. Deficit by tak mal v budúcom roku na hotovostnej báze dosiahnuť 3,317 mld. eur.

Zverejnený návrh rozpočtu na budúci rok je podľa rezortu financií postavený na najnovších makroprognózach a prognózach daňových príjmov a sú v ňom zahrnuté legislatívne návrhy, ktoré už buď prešli parlamentom alebo vládou, a počíta sa aj s rastom príjmov z hazardných hier, ktoré už prešlo medzirezortným pripomienkovým konaním. Nezahŕňa však žiadne z priorít jednotlivých rozpočtových kapitol, o ktorých sa aktuálne rokuje. Predložený návrh tak zatiaľ napriek tomu počíta so schodkom verejných financií v budúcom roku na úrovni 3,7 % hrubého domáceho produktu, 3,2 % v roku 2014 a 2,7 % v roku 2015.

Na dosiahnutie plánovaného schodku v budúcom roku tak bez ohľadu na priority vlády bude musieť kabinet Roberta Fica prijať dodatočné opatrenia v sume takmer 630 mil. eur, v roku 2014 vo výške vyše 647 mil. eur a v roku 2015 na úrovni 665,1 mil. eur. Okrem uvedených 630 mil. eur však bude musieť vláda nájsť aj ďalšie zdroje na krytie priorít jednotlivých rozpočtových kapitol. A tie si nárokujú na podstatne viac. Podľa štátneho tajomníka rezortu financií Petra Pellegriniho pri rokovaniach jednotlivé kapitoly žiadali na priority spolu až 1,9 mld. eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok