Rumunský prezident sa vráti do úradu, ale politický boj pokračuje

TA3, TASR
22.8.2012 09:53

Vláda rumunského premiéra Victora Pontu rešpektuje rozhodnutie ústavného súdu, ktorý dnes vyhlásil referendum o odvolaní prezidenta Traiana Basesca za neplatné, ale podľa úradujúceho prezidenta Crina Antonesca sa stal nelegitímnou hlavou štátu.

Rumunský prezident sa vráti do úradu, ale politický boj pokračuje
SITA

Rozhodnutie súdu zmarilo snahy stredoľavej vlády zbaviť moci hlavného politického oponenta, prezidenta Traiana Basesca, niekoľko mesiacov pred parlamentnými voľbami. Do úradu by sa mal vrátiť v priebehu nasledujúcich pár dní. Jeho funkčné obdobie sa končí v roku 2014.

Zastupujúci prezident a Pontov spojenec Crin Antonescu dnes reportérom oznámil, že rozhodnutie súdu berie na vedomie a podriadi sa mu. Zároveň dal jasne najavo, že medzi Pontom a Basescom nedôjde k zmiereniu. Basescu sa vracia ako "nelegitímny prezident", povedal Antonescu.

Niekoľko stoviek ľudí sa popoludní zhromaždilo na dvoch hlavných bukureštských námestiach, jeden dav podporoval prezidenta, druhý protestoval proti nemu. Obe zhromaždenia boli pokojné. Rumunský prezident má právo menovať predsedu vlády a šéfov tajných služieb. Môže tiež dočasne vetovať návrhy zákonov.
Európska komisia vo svojom stanovisku uviedla, že opätovné uvedenie Basesca do funkcie bude pozorne sledovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok