Odmeny rektorov dosahujú aj desaťtisíce eur

TASR, Hospodárske noviny
22.8.2012 09:09

Najvyššie odmeny spomedzi rektorov vysokých škôl dostala od 1. januára 2011 rektorka Žilinskej univerzity Tatiana Čorejová. Jej odmeny sa pri mesačnom plate 5000 eur vyšplhali na 43.000 eur. Informuje o tom dnešné vydanie denníka Hospodárske noviny.

Odmeny rektorov dosahujú aj desaťtisíce eur
SITA

Na druhom mieste z hľadiska výšky odmien skončil šéf rektorskej konferencie a rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Libor Vozár. Jeho odmeny od 1. januára 2011 dosiahli 30.000 eur, jeho mesačný plat je podľa HN 2588 eur. Tretiu priečku obsadil prvý muž Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach Ladislav Mirossay s odmenami na úrovni 20.000 eur. Jeho mesačný plat dosahuje 4831 eur.

Do prvej desiatky najviac odmeňovaných sa podľa HN dostali aj rektor Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Matúš (15.500 eur), rektor Univerzity J. Selyeho v Komárne János Tóth (14.497 eur), rektor Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne Ivan Kneppo (14.000 eur), rektor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Peter Bielik (13.000 eur), rektor Akadémie umení v Banskej Bystrici Matúš Oľha (8150 eur), rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Rudolf Sivák (7500 eur) a rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku Tadeusz Zasepa (5220 eur).

HN poukazujú na to, že vysoké odmeny dostali aj rektori škôl s najnižším hodnotením kvality. Komárňanská Univerzita J. Selyeho má dve z troch fakúlt na dne rebríčka Akademickej ratingovej a rankingovej agentúry. Univerzita sv. Cyrila a Metoda má zase jednu z troch fakúlt na poslednom mieste.

Odmeny aj platy rektorov určuje správna rada školy, ktorej členov menuje aj rektor. "Je trochu problém, že plat rektorov navrhujú ľudia, ktorých si vybral. Toto je úplne opačná logika než v USA, odkiaľ sa správne rady prebrali, kde správna rada vyberá rektora a nie naopak," vysvetlila pre denník analytička Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť Renáta Králiková.

Podľa ministerstva školstva nesie za tento stav zodpovednosť škola. "Je to prejav samosprávnosti vysokej školy. Správna rada nesie plnú mieru zodpovednosti za každé svoje rozhodnutie," uviedol pre HN hovorca rezortu Michal Kaliňák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok