Výjazdové rokovanie vlády v Nových Sadoch

TASR, TA3
22.8.2012 06:54

Vládny kabinet Roberta Fica (Smer-SD) dnes po dovolenkovej pauze vyrazí na svoje druhé výjazdové rokovanie počas tohto volebného obdobia. Po tom, ako ministri v júli navštívili Poltár, tentokrát zamieria do západoslovenskej obce Nové Sady, ktorá má menej ako 1500 obyvateľov.

Výjazdové rokovanie vlády v Nových Sadoch
TA3

Jedným z najvážnejších bodov programu vlády je návrh novely zákonníka práce z dielne rezortu práce. Tá predpokladá výraznú úpravu práce na dohodu, či výplaty odstupného. Nárok by naň mali mať len zamestnanci, ktorí odpracovali vo firme nepretržite aspoň dva roky. Maximálna hranica má byť pritom stanovená na štvormesačné odstupné.

Ak navrhovaná zmena prejde, v kolektívnej zmluve už nebude možné dohodnúť, aby zamestnávateľ mohol nariadiť alebo dohodnúť rozsah práce nadčas nad limit ustanovený v zákone. Úpravou má prejsť aj reťazenie pracovných pomerov. Doteraz možné predĺženie zmluvy maximálne trikrát v priebehu troch rokov sa znižuje na maximálne dvakrát v priebehu 24 mesiacov.

Vláda sa bude zaoberať aj správou o priebehu žatvy v roku 2012 a o podporných opatreniach na zmiernenie nepriaznivej situácie v poľnohospodárstve. Kabinet plánuje pre tohtoročnú nepriaznivú žatvu podporiť slovenský agrosektor opatreniami za vyše 70 miliónov eur.

Ficov kabinet posúdi aj návrh rezortu vnútra, ktorým by sa do konca roku zrušilo 64 štátnych úradov. Toto opatrenie v rámci rozsiahlej reformy štátnej správy má priniesť prepustenie takmer 200 zamestnancov a umožní už v budúcom roku ušetriť zhruba 3,2 milióna eur. Celkovo chce vláda vďaka reforme ESO, ktorá má prebiehať do konca roku 2014, ušetriť štátnemu rozpočtu stovky miliónov eur.

Ministerstvo kultúry na dnešné rokovanie vlády predkladá návrh na zachovanie takzvaných koncesionárskych poplatkov za Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS). V súčasnosti platná legislatíva totiž predpokladá, že sa financovanie RTVS od 1. januára 2013 zmení. Po novom sa malo médium financovať zo štátneho rozpočtu. V budúcom roku by to bolo viac ako 98 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok