Žitňanská: Mečiarovská privatizácia zakódovala korupčné stereotypy

SITA
21.8.2012 12:09

Cez mečiarovskú privatizáciu sa podľa poslankyne SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej v „genetickom pôvode“ zakódovali korupčné a klientelistické stereotypy, ktorých sa zbavuje ťažko. Ako povedala, prišlo to navyše po 40-ročnom období, ktoré nemožno nazvať demokratickými tradíciami.

Žitňanská: Mečiarovská privatizácia zakódovala korupčné stereotypy
SITA

„Potom prišlo osem iných rokov, počas ktorých sa Dzurindove vlády vyrovnávali s inými problémami, nielen s problémami fungovania tohto štátu a urobili strašne veľa. Ale najťažšie je to, že toto nie je o zmene zákonov. To je o zmene v hlavách,“ zdôraznila. Podľa nej je to o zmene nastavenia fungovania ľudí od politikov až po celý štátny aparát.

V septembri je podľa Žitňanskej možné zmeniť niektoré dane na 23-percentné a keď sa ukáže, že je to zlé, tak o päť rokov sa môžu zmeniť znova na 19 percent alebo na 16 percent a do roka to začne prinášať efekty.

„Keď sa spustia nejaké reformné procesy v justícii, keď sa ten proces pretne na štyri roky, tak nestačí potom nejaká zmena zákona. Musíme presviedčať nanovo ľudí, že má zmysel za tým ísť, má zmysel meniť svoje správanie. Vyžaduje to veľkú vôľu, politický tlak, proti ktorému je vždy protitlak politikov, sudcov, prokurátorov, podnikateľov, ktorí v tom vedia chodiť, ktorým to vyhovuje,“ uviedla Žitňanská. Podľa nej je to boj, ktorý je pre budúcnosť Slovenska kľúčový. Nie je rýchly, je dlhotrvajúci, ale oplatí sa bojovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok