HN: Kauza čudných kontraktov v teplárni sa rozrastá

TASR
21.8.2012 09:47

Štát nakupoval až príliš čudne. Tvrdia to dnešné Hospodárske noviny v článku na titulnej strane. Podľa HN sa kauza čudných kontraktov v štátnej akciovke Bratislavská teplárenská rozrastá.

HN: Kauza čudných kontraktov v teplárni sa rozrastá

Najnovším prípadom je takmer ukážkový konflikt záujmov pri zadávaní zákaziek za bývalého vedenia nominantov SDKÚ-DS.

Štátny podnik kúpil zavedenie manažérskeho systému kvality. Zákazku za 150.000 eur získala firma Eurocontrol, zmluvu podpísal jej prokurista Peter Jakubis. Projekt mala následne skontrolovať nezávislá firma. Tepláreň si za 10.000 eur najala na audit spoločnosť Elbacert - v jej vedení nesedel nik iný ako Peter Jakubis.

Konflikt záujmov odmieta bývalý šéf teplární Peter Kret, ktorý zmluvu podpísal. Firma podľa neho kontrolovala teplárne, nie prácu Eurocontrolu. Kret aj predseda predstavenstva Elbacertu Marek Krajčov chodili na rovnaké gymnázium v Žiari nad Hronom. Pripustili, že sa poznajú, ale nič viac.

HN v pondelok 20. augusta upozornili aj na ďalšiu spornú zmluvu, keď teplárne vyplatili celú sumu za trojročný kontrakt s IT firmou vopred. Nové vedenie mieni neštandardné praktiky z minulosti preveriť, vyhlásila hovorkyňa Bratislavskej teplárenskej Jarmila Galandáková.

Štátny podnik od účinnosti zákona o zverejňovaní zmlúv na internete uverejnil len dve zmluvy - v celkovej hodnote 180 eur. Podnik pritom uzavrie ročne stovky zmlúv v celkovej hodnote viac ako 10 miliónov eur. Podľa zákona sú nezverejnené zmluvy neúčinné a ak neboli zverejnené do troch mesiacov od podpisu, tak aj neplatné, uvádza dnešné vydanie HN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok