V Česku padol absolútny teplotný rekord

TA3, TASR
20.8.2012 19:54

Absolútne najvyššiu teplotu na území Českej republiky od začiatku meraní zaznamenali v Dobřichoviciach v okrese Praha-západ, kde ortuť teplomerov vystúpila až na 40,4 stupňa Celzia.

V Česku padol absolútny teplotný rekord
SITA

Znamená to prekonanie historického teplotného rekordu ešte z obdobia bývalého Československa, ktorý mal hodnotu 40,2 stupňa Celzia a namerali ho 27. júla 1983 v Prahe-Uhřinevsi. Informovali o tom dnes české elektronické médiá.

V súlade s prognózami meteorológov sa však namerané hodnoty šplhali dnes do rekordných výšav na väčšine meracích staníc, takže lokálnych teplotných rekordov sa zrodilo neúrekom. Presne 40 stupňov Celzia namerali napríklad v Řeži pri Prahe, iba o sedem desatín stupňa menej v Kopistoch v Ústeckom kraji a na inom mieste rovnakého kraja v Doksanoch  39,1 stupňa Celzia.

Vo všetkých zmienených lokalitách ide o nové rekordy, ktoré predstavujú výrazné zvýšenie doteraz rekordných hodnôt. Nie je vylúčené, že padne i teplotný rekord v pražskom Klementíne, kde najvyššiu hodnotu od začiatku meraní v roku 1775 namerali ešte počas druhej svetovej vojny - v roku 1943 (34,6 stupňa Celzia).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok