Konečne sa začali čistky, tvrdí Remišová po zásahoch NAKA

TA3 SITA
23.4.2020 13:39

Podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová je rada, že „konečne sa začali čistky“ v rezorte pôdohospodárstva, o ktoré strana žiadala. Reagovala tak na akciu „Dobytkár“, v rámci ktorej policajti vzniesli obvinenia voči bývalému šéfovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jurajovi Kožuchovi a finančníkovi Martinovi Kvietikovi.

Situáciu chcú dôsledne sledovať

„Budeme dôsledne sledovať situáciu na ministerstve pôdohospodárstva, pretože zákon a spravodlivosť musí platiť pre každého rovnako a systém našich ľudí, ktorí vyciciavali eurofondy, priame dotácie, priživovali sa na štáte, musí už raz a navždy na Slovensku skončiť,“ vyhlásila Remišová.

Ako ďalej povedala, médiá upozorňovali na obrovské problémy pri priamych dotáciách v poľnohospodárstve, keď išli platby na betónové plochy. „Najvyšší kontrolný úrad SR predložil veľmi kritickú správu o hodnotení ministerstva pôdohospodárstva a Pôdohospodárskej platobnej agentúry a poukázal na obrovské až kriminálne zlyhania. Vtedajšia vládna koalícia nerobila nič. SNS sa ľuďom doslova smiala do tváre a Smer, ktorý mal pod palcom ministerstvo vnútra, nespravil žiadne kroky na potrestanie vinníkov,“zdôraznila Remišová.

Poslanec Juraj Šeliga poukázal na to, že až po príchode nových ministrov vnútra a pôdohospodárstva sa začalo vyšetrovanie. „Predbežné informácie hovoria, že úplatky, ktoré mali vziať Martin K. a Juraj K., sú okolo 927-tisíc eur,“ povedal Šeliga s tým, že je to „špička ľadovca“.

Akcia Dobytkár a úplatky

Polícia informovala, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie „Dobytkár“ vzniesol obvinenie osobám Jurajovi Kožuchovi za zločin prijímania úplatku a Martinovi Kvietikovi za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v súvislosti s udeľovaním dotácií Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Celková výška prijatých úplatkov zo strany obvinených Juraja Kožucha a Martina Kvietika predstavuje sumu vo výške 924-tisíc eur. Podľa polície vyšetrovateľ vo veci spracuje podnet na podanie návrhu na vzatie obvinených do väzby.

Martin Kvietik podľa medializovaných informácií pôsobil vo finančnej skupine Slavia Capital. Skupina vo svojom vyhlásení reagovala, že jej bývalý štatutárny zástupca v jej orgánoch nepôsobí niekoľko rokov. „V súvislosti s aktuálnym vyšetrovaním prípadu „Dobytkár“ Slavia Capital konštatuje, že nikdy nemala žiaden vzťah s Poľnohospodárskou platobnou agentúrou a ani nežiadala o žiadne eurofondy alebo dotácie,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré agentúre SITA zaslala marketingová manažérka skupiny Patrícia Packová. Dodala, že Slavia Capital je pripravená poskytnúť štátnym orgánom akúkoľvek súčinnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok