Pracovníci na dohodu nebudú mať nárok na dovolenku

TASR, TA3
20.8.2012 15:10

Ľudia pracujúci na dohodu nebudú mať nárok na dovolenku. Vyplynulo to z dnešného rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR.

"Súvisí to hlavne s tým, že nie je možné túto otázku riešiť pri viacerých súbežných dohodách," povedal po dnešnom rokovaní tripartity minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Ako dodal, uplatňovanie dovolenky pri viacerých dohodách by bolo právne nevykonateľné.

V rámci rokovaní o novom Zákonníku práce našla tripartita zhodu vo viacerých bodoch. Z celkového počtu 91 zmien, ktoré novela navrhuje, došlo podľa Richtera ku zhode v 80 prípadoch. "Myslím si, že sme dospeli k záverom, ktoré nemajú záujem vyhrotiť vzťahy z hľadiska sociálnych partnerov na území Slovenskej republiky," vyhlásil Richter (Smer-SD).

V rámci definície závislej práce dnes predstavitelia zamestnávateľov navrhli zákon rozšíriť o ďalší znak, ktorý by určoval závislú prácu. Mal ním byť pracovný čas. V rámci tripartity však ku zhode na tomto návrhu nedošlo, a tak pripomienka nebola do novely zapracovaná.

Ku žiadnym zmenám nedošlo ani pri súbehu odstupného a výpovednej lehoty. "Ostáva návrh ministerstva práce, ktorý je už istým kompromisným riešením na základe doterajších tripartitných rokovaní," konštatoval Richter. Zamestnanci pracujúci pre jedného zamestnávateľa nepretržite menej ako dva roky tak nebudú mať nárok na odstupné.

Zástupcovia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) dnes navrhli zvýšiť odmenu za nadčasovú prácu o 5 %. Predstavitelia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR však spoločne s vedením Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) s týmto návrhom nesúhlasili. "Preto Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny neakceptovalo túto požiadavku Konfederácie odborových zväzov," dodal Richter.

Záznam z tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok