Bomba v Afganistane usmrtila troch novozélandských vojakov

TASR
20.8.2012 08:02

Traja vojaci z Nového Zélandu, vrátane jednej ženy, idúci v poslednom vozidle konvoja, zahynuli v nedeľu v Afganistane pri výbuchu bomby umiestnenej na kraji cesty.

Bomba v Afganistane usmrtila troch novozélandských vojakov
SITA

Incident sa stal v provincii Bámján a k zodpovednosti zaň sa prihlásilo hnutie Taliban, oznámilo dnes novozélandské ministerstvo obrany. Premiér John Key v reakcii podľa stránky 3news.co.nz povedal, že najnovšia tragédia ukazuje "závažnosť situácie, ktorej každý deň čelia novozélandskí vojaci v Afganistane".

Napriek tomu jeho krajina nestiahne svojich vojakov z Afganistanu skôr ako plánuje, teda v roku 2013.
Tento mesiac zahynulo v Afganistane už päť novozélandských vojakov - predtým 4. augusta dvaja, za celý čas ich pôsobenia v tejto krajine ich prišlo o život desať. Od roku 2003 má Nový Zéland v Afganistane 145-členný provinčný rekonštrukčný tím (PRT), pôsobiaci práve v Bámjáne.

Novozélandskí vojaci mali pôvodne odísť z Bámjánu v roku 2014, ale vláda tento rok v máji oznámila, že termín bol posunutý na koniec roka 2013. Minister zahraničných vecí Murray McCully to zdôvodnil "vynikajúcou prácou", ktorú robia členovia PRT pri príprave prechodu moci v provincii do afganských rúk.

Naopak, opozičná Labouristická strana vyzvala na čo najskorší odchod vojakov, pretože al-Káida už nepredstavuje hrozbu a konflikt v Afganistane sa stal občianskou vojnou medzi Talibanom a vládou prezidenta Hámida Karzaja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok