Bild am Sonntag: Sýrskym povstalcom pomáha nemecká špionážna loď

TASR
19.8.2012 21:00

Nemecko pomáha sýrskym povstalcom poskytovaním informácií, ktoré pre nich zhromažďuje loď nemeckého vojenského námorníctva nachádzajúca sa pri pobreží Sýrie.

Bild am Sonntag: Sýrskym povstalcom pomáha nemecká špionážna loď
SITA

Oznámili to dnes nemecké noviny Bild am Sonntag bez toho, aby uviedli svoje zdroje.


Podľa novín má loď na palube špionážne zariadenie nemeckej spravodajskej služby, ktoré umožňuje sledovať pohyby sýrskych vojakov až 600 kilometrov do vnútrozemia. Informácie o vojenských operáciách síl sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré loď zhromaždí, odovzdáva americkým a britským tajným službám a tie ich následne poskytujú Slobodnej sýrskej armáde, uviedol Bild.

Hovorca nemeckého ministerstva obrany povedal, že vojenská loď vybavená telekomunikačnou a špionážnou technológiou, ktorá zvyčajne hliadkuje v medzinárodných vodách východného Stredomoria, sa
nachádza v prístave na Sardínii.


Hovorca nemeckej vlády uviedol, že vláda sa k činnosti spravodajských služieb nevyjadruje. Nemecká spravodajská služba sa odmietla k informácii vyjadriť rovnako ako hovorkyňa britského ministerstva zahraničných vecí. Tá zopakovala, že Británia poskytuje sýrskej opozícii podporu, ktorá nezabíja.

Bild tiež uviedol, že agenti nemeckej spravodajskej služby pôsobia na základni NATO v tureckom meste Adana, kde odpočúvajú telefonické rozhovory a rádiovú komunikáciu zo Sýrie. A dodal, že tiež udržiavajú neformálny kontakt so zdrojmi blízkymi Asadovej vláde.

Sýrsky prezident bojuje už 17 mesiacov s povstaním voči 42-ročnej vláde jeho rodiny v Sýrii. Občianska vojna nabrala na sile po júlovom bombovom útoku, pri ktorom zahynuli blízki spolupracovníci Asada, vrátane jeho ministra obrany a švagra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok